Tio förskolor håller stängt i Hägersten

Flera förskolor i södra Stockholm drabbades av morgonens strömavbrott, flera stängde ner och föräldrar fick helt enkelt hämta hem sina barn igen.

  • Publicerad 13:37, 6 feb 2018

Under morgonen fick föräldrar med barn på ett tiotal förskolor i Hägersten-Liljeholmen hämta sina barn då det massiva strömavbrottet tvingade förskolorna att stänga.

– Det var ett tiotal förskolor som fick stänga ner idag och det var för att det inte fanns något vatten. Vi har många blöjbarn och det blev en sanitär fråga helt enkelt, säger Gunilla Danielsson, avdelningschef för förskoleverksamheten i Hägersten-Liljeholmen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På Hägerstensåsens skola gick det vid lunchtid ut ett mejl till alla föräldrar att barnen inte fick någon varm lunch idag. Istället blev det sallad, gurka och morötter, och hårdbröd med bland annat hummus som pålägg. Vad det blir till mellis är fortfarande oklart, det beror på om strömmen kommer tillbaka eller ej.

Hennes bok hjälper dig att klara en katastrof

– Ja, att man inte kunnat laga någon varm mat var också en av anledningarna till att vi valt att stänga ner förskoleverksamheterna. Jag hoppas verkligen att allt är i sin ordning imorgon.

Hade det inte gått att lösa på något annat vis?

– Nej, vi såg inte att det var möjligt. Inte när det inte fanns något vatten, säger Gunilla Davidsson.

Under morgonen har strömmen kommit tillbaka på flera adresser men ännu är det många som står utan el och de drabbade delar med sig av sin tisdagsmorgon på Facebook.

"Det blir nog kräm och skorpa till lunch", skriver en boende i Facebookgruppen Åsens Finest.

"Strömmen åter Vantörsvägen! Kaos morgon minst sagt, fick byta blöja på dottern i mörker o hissen ur funktion (4:e vån med barnvagn). Inget morgonkaffe heller", skriver en annan i en grupp för boende i Fruängen.

Tusentals utan ström i flera timmar till

StockholmDirekts reporter Elina Lundberg fick efter en strulig morgon vända hem när hon strax utanför redaktionen fick beskedet att sonens förskola tvingats stänga. Så här säger hon om dagen:

– Summan av detta: att vara höggravid, bli runtknuffad i kollektivtrafikskaos, slira runt i snömodd i kylan, bara för att få åka till jobbet och tillbaka igen för att hämta barnet och gå hem till strömlöst hus sög all livslust ur mig. Plus insåg att vi måste bli preppers, genast.

Enligt Ellevios hemsida ska strömmen vara tillbaka på samtliga adresser klockan 14.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Folk köar för vatten i Söderort

Hanna Rydhs förskola i Fruängen saknade el i flera timmar, men valde ändå att köra på som vanligt. Foto: Hampus Jarnlo

Fredrik Boegård på Piruettvägen var utan el i fyra timmar och tog fram stormköket för att klara kaffekrisen. Foto: Fredrik Boegård

Anders Thoresson i Västertorp försökte värma kaffet så här. När strömmen kom tillbaka 12.50 åkte kannan på direkt. Foto: Anders Thoresson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Skolområde i Söderort kraftigt förorenat

Nyheter Höga halter av flera farliga ämnen Höga halter av bland annat arsenik, kvicksilver och bensen har hittats i marken vid Ekensbergsskolan. Nu måste området saneras.tisdag 22/5 21:00