Foto: Mostphotos

Tio skjutningar i Stockholm – på en månad

Den senaste månaden har tio konstaterade skjutningar inträffat i Stockholm – varav flera med dödlig utgång. Nu gör polisen en offensiv mot gängen för att stoppa våldet. Ett av verktygen är ökat fokus på beslag av vapen, sprängmedel, pengar och bilar.

  • Publicerad 15:45, 27 sep 2017

Det är en allvarlig utveckling

Hittills i år har 96 konstaterade skjutningar inträffat i Stockholm. Tio av dessa har ägt rum bara under den senaste månaden och flera har haft dödlig utgång. Nu ska polisen genomföra en stor satsning för att minska skjutningarna.

Våldsam konflikt mellan gäng i Östberga och Bredäng

– Antalet gängrelaterade skjutningar har ökat i regionen de senaste åren. Den senaste tiden har också antalet dödsfall relaterade till skjutningarna ökat. Det är en allvarlig utveckling, säger Jan Evensson, som leder det riktade arbetet.

Ska beslagta vapen och sprängmedel

Insatsen kommer att riktas mot den kriminella gängmiljön i Stockholm och målet är att störa deras verksamheter så mycket som möjligt. Bland annat kommer fokus att läggas på beslag av vapen, sprängmedel, pengar och bilar.

Polisen: Här är gängkrigen bakom morden i Söderort

Det kommer även ges stöd för avhoppare som vill lämna en kriminell bana. Till sin hjälp kommer polisen bland annat ta in förstärkning från andra delar av landet.

– Vi har en samlad och bra bild av problematiken i regionen. Det finns dock utmaningar då vi har haft en period av tung belastning som utmanar den polisiära resursen, säger Jan Evensson.

Polisen i natträd mot kriminella på City-krogar

Antalet bekräftade skjutningar 2017

Under perioden 1 januari till 20 september 2017 har totalt 93 konstaterade skjutningar skett i regionen. I samband med dessa har 12 personer avlidit och 29 personer skadats.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.