Potion Explosion. Foto: Sara Ringström

TIPS: Brädspelen som kan tämja julhetsen

Brukar din familj ryka ihop över julskinkan? Brädspelsföreningen Smash tipsar om fyra brädspel som kan lägga locket på familjefejderna och istället sprida glädje och skratt i mellandagarna.

  • Publicerad 10:00, 16 dec 2017

Därför är brädspel årets jullklapp 2017

För Candy Crush-älskaren

Som galna professorer i ett labb ska man slå sina motståndare genom att blanda elixir. Potion Explosion är ett visuellt och barnsligt kul spel för upp till fyra personer.

Foto: Sara Ringström

Leo tjuter till av glädje när han lyckas kombinera de färglada glaskulorna så att han får nio ingredienser till sina häxbrygder. Väldigt likt det populära mobilspelet Candy Crush.

– Det är ju barnsligt kul. Det är också visuellt roligt, vilket bryter av från många andra spel, säger Åsa Enström Garnström, ordförande i brädspelsföreningen Smash.

Genom att samla på sig färgglada kulor fyller spelarna upp sina provrör med ingredienser. När de är färdigblandade får man olika effekter så att man kan spränga ännu fler av de färgglada kulorna.

Spelet går snabbt och innehåller lagom kluriga moment. Dessutom får man ett leende bara av att kolla på det.

– Min mamma tål inte långa och krångliga regler. Så det här spelet var perfekt för henne.

Förutsättningar

Antal spelare: 2–4

Speltid: 30–60 minuter

Ålder: 8+

Kategori: Kombinationsspel, strategi

Klurigt spionspel för fest

Codenames är ett partyspel som i teorin kan rymma hur många spelare som helst. Lättsamt, klurigt och nervkittlande!

Foto: Sara Ringström

Codenames och Codenames Pictures är två varianter av samma spel, där det senare är enklare för de yngre.

– Det är ett spännande lagspel för den som gillar att klura, ett associationsspel. Det fungerar bra i stora grupper, lite mer som ett partyspel, säger Åsa.

I spelet ställs två lag med en varsin mästerspion mot varandra. På bordet ligger 20 ord. Mästerspionerna har i uppdrag att rikta lagets uppmärksamhet mot några specifika ord genom att hitta ett enda ord som kopplar samman orden.

Codenames Pictures fungerar exakt som sitt syskonspel, bara att orden har bytts ut mot bilder. Därmed är det helt språkoberoende och kan spelas med barn och personer som inte talar svenska.

Förutsättningar

Antal spelare: 2 till så många ni får plats

Speltid: 15 minuter

Ålder: 14+
(10+ för Pictures)

Kategori: Associationsspel, partyspel

Satsa på årets spel 2017

Kingdomino är ett samtidigt enkelt och klurigt spel för hela familjen. Med kvalitetsstämpeln Spiel des Jahres är det ett säkert kort.

Foto: Sara Ringström

– Det är ett mysigt strategispel på en lite lättare nivå. Jag såg en familj med ett typ åttaårigt barn sitta och spela det på Gotlandsbåten och de hade jättekul, säger Åsa.

Spelet har samma mekanik som det klassiska spelet Domino. Man har tvåsidiga brickor som man ska para ihop. Men istället för prickar är brickorna utsmyckade med åkrar, skog, vatten och poäng.

Varje spelare har en varsin stad. Den ska sedan kompletteras med åkermark, skog och gruvor för att spelaren ska tjäna poäng. Flest poäng i när brickorna är slut vinner. Det gäller också att använda pusselhjärnan, då du jobbar på en begränsad yta.

Spelet har prisats som årets spel i Tyskland (Spiel des Jahres), som förmodligen är världens förnämaste brädspelspris.

Förutsättningar

Antal spelare: 2–4

Speltid: 15–20 minuter

Ålder: 8+

Kategori: Domino, stadsbyggande

Vem är bäst på lapptäcken?

Patchwork är ett spel för två som för tankarna till Tetris. Men istället för färgglada klossar handlar det om att klå din motståndare i att lägga lapptäcke.

Foto: Sara Ringström

Spelet går ut på att sätta ihop lappar som liknar tetrisklossar. Genom att gå med en pjäs på ett bräde får du chans att köpa de lappar som passar bäst in i ditt täcke. Målet är att tjäna ihop mycket knappar (som är valuta) och att få så få hål som möjligt i sitt täcke.

Det är ett spel för max två spelare.

– De flesta brädspelen är bäst om man är fler än tre, säger och Leo Borg, vice ordförande i Smash.

– Jag brukar ta fram det här om jag till exempel har en kompis över på te. Eller så kanske mamma och pappa vill spela själva på juldagen, säger Åsa.

Är det barnvänligt?

– Väldigt barnvänligt. Pussel är ju ett av de första spelen som barn spelar. Men det är lite klurigt så det beror lite på barn.

Förutsättningar

Anta spelare: 2

Speltid: 15–30 minuter

Ålder: 8+

Kategori: Pussel

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.