Tiptapp. Enligt Stockholms stad är det inte tillåtet att köra andras skräp. Foto: Sacharias Källdén

Tiptapp får stöd i sin överklagan mot Stockholms stad

Tiptapp överklagar stadens förbud mot den omtalade återvinnings-appen. Vid sin sida har de Centrum för rättvisa som tror att det finns goda möjligheter att få beslutet upphävt.

  • Publicerad 11:18, 31 okt 2018

Tiptapp har gjort stor succé i Stockholm och har över 150 000 användare. Konceptets grundidé är att en privatperson lägger upp en annons för att bli av med gamla saker eller skräp medan en annan får betalt för att hämta det.  

Men efter ett beslut i miljö- och hälsoskyddsnämnden den 25 september förbjöds Tiptapp från att förmedla transport av hushållsavfall till någon annan än de entreprenörer som anlitats av staden. I praktiken innebär det ett totalstopp för verksamheten.

Företaget har nu överklagat beslutet.  

Hård kamp om uppdragen i populär app

Vid sin sida har de Centrum för rättvisa, en ideell och oberoende aktör med jurister som arbetar för att värna enskildas fri- och rättigheter. Fredrik Bergman är chef för organisationen och ombud för Tiptapp. Han menar att det är principiellt viktigt att fallet prövas i högre instans.

– Vi anser att det är tydligt att lagen inte kräver ett totalförbud av verksamheten och att beslutet är onödigt hårt. Vi tror också att det finns goda möjligheter att få det upphävt, säger han.

Förbjudet köra andras skräp till tippen

Under tiden som rättsprocessen pågår kan användarna fortsätta använda appen som vanligt.

– Vår förhoppning är att beslutet med Centrum för rättvisas hjälp upphävs och därför aldrig kommer att behöva verkställas, så att människor kan fortsätta hjälpa varandra att ”tiptappa” sitt avfall, skriver Tim Bjelkstam, en av Tiptapps grundare, i ett pressmeddelande under onsdagen.

De hämtar dina saker vid dörren

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.