Lisebergsparken med nya hus ut mot parken. Foto: SWMS arkitektur/pyk och Nyrén arkitekter

Titta på framtidens Östberga

Är du nyfiken på hur Östberga kommer att formas de närmast tio åren? Kolla in nya utställningen på Östberga kulturhus som öppnar imorgon.

  • Publicerad 20:00, 22 jan 2020

I veckan öppnade en utställning om framtidens Östberga, eller rättare sagt så som staden har tänkt att området ska se ut när det är färdigbyggt.

Två detaljplaner påbörjades i december – samtidigt som en tredje plan antogs av politikerna – och kommer nu att arbetas med parallellt.

950 bostäder på Årsta golf

Den största av de tre är Årstafältet etapp 5, med 950 bostäder och 13 förskoleavdelningar. Husen fördelas på tio (!) bostadskvarter med hus som är två till tio våningar höga, hyresrätter och bostadsrätter blandat. Förskolor och garage byggs i bottenplanet på husen. Planområdet utgörs till största del av det som idag är Årsta golf och ett grönområde beläget mellan Östbergavägen och Östbergabackarn, nedanför Östberga.

Det här gör att Årsta golf måste flytta på sig och ett alternativ som undersöks är att flytta golfen till ett område mellan Huddingevägen och Årsta parks företagsområde.

En annan plan behandlar 370 bostäder och två förskolor med fem avdelningar vardera som byggs i fyra till nio våningar i västra delen av Östberga, mot Liseberg och Årsta partihallar. 105 lägenheter blir bostadsrätter och resten hyresrätter.

Östberga blir en del av Liseberg och Årsta

En tredje plan, som nu är antagen, innehåller 84 studentbostäder och en förskola med fyra avdelningar i Östberga centrum, mellan skolan och parkleken Backen. Det byggs på tomten där förskolan Ädelstenen låg innan den brann ned 2014. Sedan dess har förskolan huserat i tillfälliga lokaler i Östberga. Bostadshuset ska variera i höjd från fyra till sju våningar med förskola i bottenplanet.

En tanke med hela projektet är att Östberga ska byggas ihop med omgivande stadsdelar. Därför skapas bland annat ett nytt ”entréstråk” mellan Årstafältet och Östberga som ska koppla ihop Östberga centrum med Årstafältet, och i väster byggs området ihop med Liseberg. Byggandet av ”nya” Östberga ska också synkas med den planerade nya tunnelbanan som dras mellan Fridhemsplan och Älvsjö så småningom, via Årstafältet och Östberga.

Utställningen kan ses på Östberga kulturhus, vid Östberga torg, fram till 3 april. Imorgon, torsdag 23 januari kl 17-19, är det invigning med gratis fika.

Så här ska nya Östberga se ut

Klart: Nya t-banan till Söderort byggs tidigare

Promenadstråket genom centrala Östberga är en av de viktigaste satsningarna för att koppla ihop Östberga med Liseberg och nya Årstafältet. Foto: SWMS arkitektur/pyk och Nyrén arkitekter