Tjejforum: ”Killar i grupp är det värsta”

Killar som inte respekterar gränser, tafsar och inte kan ta ett nej är inget nytt. Men efter att medier har berättat om systematiska övergrepp på olika offentliga platser har debatten vaknat. Hur ska tjejer kunna känna sig trygga? Och vems ansvar är det att de gör det? Hur mycket påverkar killar tjejers känsla av trygghet i skolan, på stan och på nätet? Och hur kan man som tjej säga ifrån och sätta gränser? Södra Sidan besökte Tjejforum i Fittja för att få svar.

  • Publicerad 13:41, 8 feb 2016

Hur tycker ni att ni blir bemötta av jämnåriga killar?

Miriam: Det beror på vem man är och var man rör sig. Det händer att de tafsar, fast det är inte så vanligt, i alla fall inte i min skola. Men man får höra saker, kommentarer eller blickar.

Riri: Om du frågar mig, som är en sån som säger ifrån, så skulle jag säga att jag inte upplevt det. Men om du frågar en annan tjej i min ålder, någon som inte har en lika stark röst, eller är osäker på sig själv, så tror jag att du kan få ett annat svar.

Många känner att de behöver få bekräftelse från killarna, berättar tjejerna.

Riri: I min skola kan man mest höra killarna. Antingen att de kallar tjejer som de stör sig på för orrar och liknande. Eller kan säga sliskiga saker som: åh vad sexig du är, eller jag skulle vilja röra dig, men de gör inte mer än så.

Det som händer när killarna beter sig så här är att vissa tjejer inte vet hur de ska säga ifrån. För samtidigt vill man vara tillgänglig, berättar tjejerna. Det är lurigt, eftersom man hamnar i en position där man antingen är den tråkiga som ”inte ens kan ta ett skämt” eller den som ”är med i spelet”.

Sindy: Det är ju helst sjukt att vi tjejer tänker så mycket på hur vi kan ställa in oss hos killarna, eller ens bryr oss vad de tycker om oss. 

Miriam: Men jag kan känna att vi också behöver bekräftelse. Alla gör det. Men vi får inte den sortens uppmärksamhet, kanske för att vi sätter gränser, men vi gillar också att få kommentarer från killarna. Men det ska vara en annan nivå, typ ”va snygg du är”. Flörta är inte fel, men i grunden måste det finnas en respekt hos den som säger det.

Riri: Killar i grupp är värst, det är nog det mest skrämmande, framför allt om man är ensam. I skolan eller när man går förbi centrum, det spelar ingen roll. Det är lika ångestfyllt! Alltså man blir ju uttittad av tusen ögon känns det som, röntgenskannad liksom.

Hur är det på sociala medier?

Fabiola: Det händer grejer där hela tiden. Man kan få vänförfrågningar från helt okända män, äldre män också. Det är så sjukt! Vissa kan till och med skriva snuskiga meddelanden och ta sig friheten att säga vad som helst. Det känns ju fett äckligt.

Gabi: Vissa killar är så vilse att de tror att tjejer gillar sånt här, att man bara spelar svår. Man ba eeeh nej! Så ibland finns det inget annat val än att vara en bitch!

Riri: Ibland får man vara en bitch och säga hur vidriga de är och sen blockar man dem.

Sindy: Ja precis, vi måste sluta må dåligt för att vi säger ifrån. Killarna måste ta ansvar och vi tjejer ska inte behöva gå runt och vara rädda hela tiden. Som man säger, lär inte din dotter hur hon inte ska bli våldtagen, lär din son att inte våldta. Typ samma tanke, alltså vi måste lära våra barn respekt. Och framför allt våra söner, från att de är små.

Känner ni er trygga i det offentliga rummet? 

Jessica: Det är olika. Beroende plats och tid på dygnet.

Riri: Och från kväll till kväll och sällskap.

Fabiola: Man känner sig osäkrare i lokaltrafiken på väg hem på kvällen. Man kan få konstiga blickar eller någon som försöker skapa kontakt fast man signalerar att man inte vill.

Miriam: Jag kan genast bli på min vakt, adrenalinet börjar pumpa, man förbereder sig för strid. Det är hemskt att behöva känna så.

Så hur ska man göra för att uppnå en förändring?

Sindy: Patriarkatet, som det kallas i fina rum, är något som alla kvinnor lider av, men man behöver jobba i olika nivåer. Till exempel med uppfostran. Föräldrarnas roll är superviktig för att bryta mot killarnas maktövertag. Men jag tror att det kan ta tid att utveckla.

Karima: Vi måste orka ta fighten, annars upprätthåller vi bara normerna. Så det är viktigt att jobba med den här frågan även från mitt håll som ungdomsledare till exempel. Det är därför Tjejforum är så viktigt för oss att jobba med.

Gabi: Ja, tanken är att stärka tjejer att ta plats och ta del av det utrymmet som vi har rätt till. Exempelvis ungdomsgården. Viktigt att jobba med att tjejerna ska känna sig bekväma och att killarna också måste våga släppa makten, därför behövs en parallell satsning till killar tror vi, typ ett Killforum.

Vad är Tjejforum?

Tjejforum är en frizon för tjejer där unga tjejers rättigheter står i centrum.

På Tjejforum erbjuds allt ifrån roliga fritidsaktiviteter till föreläsningar och samhällsengagemang.

Verksamheten är öppen för alla tjejer i norra Botkyrka mellan 16 och 22 år och aktiviteterna är kostnadsfria. Alla i personalen är kvinnor.

Tjejforums bästa tips:

Ta plats, be inte om ursäkt för att du finns!

Säg emot om du tycker något är fel

Våga ta ställning, backa upp om du ser att en syrra blir utsatt!

Mer info: Tjejforum på FB, https://www.facebook.com/tjejforumbotkyrka/?fref=ts

Visa merVisa mindre

#ViTarPlats

Dela med dig av dina egna berättelser med taggen #vitarplats

Följ Lokaltidningen Södra Sidan på facebook