MESSINGEN. Ida Nyström och Hannah Aldorsson ser fram emot nästa helgs tjejmässa. Foto: Pauline Cederblad

Tjejjouren väcker liv i gammal mässa

I helgen väcks gammal Väsbytradition till liv. Då arrangeras nämligen en tjejmässa dit alla mellan noll och hundra år är välkomna för att gå i DJ-skola, lyssna på föredrag och se artister.

  • Publicerad 07:30, 5 nov 2018

Vi vill väcka liv i tjejmässan som fanns tidigare.

Förr om åren arrangerades tjejmässor flera gånger i det tidigare Kulturhuset på Centralvägen, medan det fortfarande användes. Nu i helgen är det dags igen när Väsby Tjejjour bjuder in till en mässa i Messingen.

Programmet är fullspäckat och det kommer bland annat att finnas möjlighet att lyssna på komikern Johanna Nordström, kroppsaktivisten Linda-Marie Nilsson, testa street art och se hiphop-artisten Cherrie uppträda.

– Vi vill väcka liv i tjejmässan som fanns tidigare och samtidigt visa upp tjejjouren och det arbete vi gör, berättar föreningens ordförande Hannah Aldorsson.

Tjejjouren erbjuder stöd till unga personer som definierar sig som tjejer genom en stödchatt som har öppet en gång i veckan och en frågelåda. Allt arbete drivs helt ideellt av ett tiotal volontärer och fungerar som ett slags komplement till kuratorer och myndigheter. Tröskeln att höra av sig kan i många fall vara lägre när de stödsökande vet att de får vara helt anonyma och kan prata om vad de vill.

En förhoppning med mässan är från föreningens sida att locka fler volontärer till verksamheten.

– En vanlig missuppfattning är att man måste vara utbildad psykolog eller liknande för att engagera sig i tjejjouren. Så är det absolut inte. Så vi kommer att ha volontärer på plats under mässan som kan att svara på frågor om hur det är att vara volontär ifall det finns personer som är nyfikna, säger volontären Ida Nyström.

Hon har själv varit aktiv i föreningen sedan ungefär ett år tillbaka.

– Innan dess var jag bara frustrerad över hur det ser ut i samhället. Men jag gjorde ingen nytta av att bara sitta hemma och vara bitter. Nu känner jag att jag faktiskt gör något. Det är väldigt givande. Plus att man får lära känna andra volontärer och får nya vänner i vuxen ålder.

Även om Väsby tjejjours målgrupp är unga som definierar sig som tjejer, är alla välkomna till mässan, poängterar de.

– Vill killar komma är de såklart också välkomna. Vi kommer inte att neka någon i dörren. Hannah Aldorsson.

MER Tjejmässan

TID: 10 november klockan 10-15

PLATS: Messingen

INTRÄDE: Gratis

AKTIVITETER: Föreläsningar, workshop i kreativt skrivande, street art, DJ, artistuppträdanden, föreläsningar, utställare och annat.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Monir uttagen till talangmatch på Tele2

Sport Bollstanäsgrabb belönas för bra debutsäsong Efter en stabil debutsäsong i division 1 kommer nu belöningen för Monir Jelassi. BSK-sonen är nämligen uttagen till helgens ”Morgondagens stjärnor” som är en sorts all star-match för talanger.fredag 16/11 16:40

Storsatsning på busstrafiken i Väsby

Nyheter Flera linjer får ökad turtäthet och förändrad dragning Tätare turer och uppdaterade linjedragningar. Bussresenärerna i Upplands Väsby är några av de stora vinnarna när SL får närmare 160 miljoner kronor av trafiknämndens överskott för att genomföra en...fredag 16/11 16:00

"The final countdown" från Väsby i tekniktävling på KTH

Nyheter Femteklassare från Engelska skolan i First Lego League "The final countdown." Det Europe-inspirerade lagnamnet valde nio femteklassare från Engelska skolan i Väsby när de i helgen tävlade i kunskaps- och tekniktävlingen First Lego League på KTHfredag 16/11 15:00