MESSINGEN. Ida Nyström och Hannah Aldorsson ser fram emot nästa helgs tjejmässa. Foto: Pauline Cederblad

Tjejjouren väcker liv i gammal mässa

I helgen väcks gammal Väsbytradition till liv. Då arrangeras nämligen en tjejmässa dit alla mellan noll och hundra år är välkomna för att gå i DJ-skola, lyssna på föredrag och se artister.

  • Publicerad 07:30, 5 nov 2018

Vi vill väcka liv i tjejmässan som fanns tidigare.

Förr om åren arrangerades tjejmässor flera gånger i det tidigare Kulturhuset på Centralvägen, medan det fortfarande användes. Nu i helgen är det dags igen när Väsby Tjejjour bjuder in till en mässa i Messingen.

Programmet är fullspäckat och det kommer bland annat att finnas möjlighet att lyssna på komikern Johanna Nordström, kroppsaktivisten Linda-Marie Nilsson, testa street art och se hiphop-artisten Cherrie uppträda.

– Vi vill väcka liv i tjejmässan som fanns tidigare och samtidigt visa upp tjejjouren och det arbete vi gör, berättar föreningens ordförande Hannah Aldorsson.

Tjejjouren erbjuder stöd till unga personer som definierar sig som tjejer genom en stödchatt som har öppet en gång i veckan och en frågelåda. Allt arbete drivs helt ideellt av ett tiotal volontärer och fungerar som ett slags komplement till kuratorer och myndigheter. Tröskeln att höra av sig kan i många fall vara lägre när de stödsökande vet att de får vara helt anonyma och kan prata om vad de vill.

En förhoppning med mässan är från föreningens sida att locka fler volontärer till verksamheten.

– En vanlig missuppfattning är att man måste vara utbildad psykolog eller liknande för att engagera sig i tjejjouren. Så är det absolut inte. Så vi kommer att ha volontärer på plats under mässan som kan att svara på frågor om hur det är att vara volontär ifall det finns personer som är nyfikna, säger volontären Ida Nyström.

Hon har själv varit aktiv i föreningen sedan ungefär ett år tillbaka.

– Innan dess var jag bara frustrerad över hur det ser ut i samhället. Men jag gjorde ingen nytta av att bara sitta hemma och vara bitter. Nu känner jag att jag faktiskt gör något. Det är väldigt givande. Plus att man får lära känna andra volontärer och får nya vänner i vuxen ålder.

Även om Väsby tjejjours målgrupp är unga som definierar sig som tjejer, är alla välkomna till mässan, poängterar de.

– Vill killar komma är de såklart också välkomna. Vi kommer inte att neka någon i dörren. Hannah Aldorsson.

MER Tjejmässan

TID: 10 november klockan 10-15

PLATS: Messingen

INTRÄDE: Gratis

AKTIVITETER: Föreläsningar, workshop i kreativt skrivande, street art, DJ, artistuppträdanden, föreläsningar, utställare och annat.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Oklart när eleverna kan återvända till Grimstaskolan

Nyheter Kommunen letar alternativa lokaler efter branden Dagen efter den kraftiga branden i Grimstaskolan i Upplands Väsby håller skolan stängt. Nu letar kommunen efter andra lokaler, eftersom det är oklart när de 450 eleverna kan återvända till skolan.måndag 25/3 16:34

Trafikverket: Tunnelbygge för Förbifarten försenas

Nyheter ✓Hävt kontrakt med entreprenör försenar arbetet ✓Ny entreprenör väntas bli dyrare Den 11 mars bestämde sig Trafikverket för att häva kontraktet med en av entreprenörerna som bygger Förbifart Stockholms del genom Lovön. Nu väntas projektet försenas.måndag 25/3 10:42

Nu byggs 70 lägenheter utan p-plats i centrala Väsby

Nyheter Pilotprojekt med parkeringsfria hyresrätter vid stationen Nu byggs 70 hyresrätter utan parkeringsplatser bara ett kvarter från Väsby station. Projektet, som går under namnet Nouvelle, är det första i sitt slag i Stockholms län där detaljplanen antagits med...måndag 25/3 6:00