Foto: Sara Ringström

Tjejmål gav dubbla poäng – "Orättvist" tycker eleverna

Två poäng när en tjej gör mål. Ett poäng när en pojke gör mål. Reglerna i fotbollsturneringen Fairplay cup är orättvisa, nedvärderande och ogenomtänkta, tycker fyrorna på Karsby international school i Norsborg.

  • Publicerad 15:34, 12 dec 2017

De trycker ned tjejerna.

– Om tjejerna gör mål så blir det två poäng, om killarna gör mål så blir det bara ett poäng. Vi tycker att det är orättvist och nedvärderar oss tjejer. Det heter "Fairplay cup" men vi tycker inte att namnet lever upp till reglerna, säger Rita, 10.

För två veckor sedan arrangerades ”Fairplay cup” i norra Botkyrka. Fotbollsturneringen är för elever i åk 4-6 och arrangerades av Borgskolan som bjöd in Brunna-, Karsby-, Hammersta- och Tallidskolan.

Även i år blev Karsby inbjudna, men rektorn valde att tacka nej.

– När sexorna kom till vårt klassrum och berättade att vi inte fick vara med i turneringen blev vi riktigt ledsna och sura, berättar Edessa, 10.

Rosie, 10 funderade om det var ett straff för något som hade hänt i skolan.

– Min första tanke var om vi hade gjort något dåligt. Varför skulle de andra skolorna vara med men inte vi?

Förklarade varför

Lena Munther-Sandström, biträdande rektorn på Karsby international school, berättade då för eleverna att beslutet fattats eftersom turneringens poängregler stred mot skolans arbete för likvärdighet.

– Arrangörerna av turneringen har ett gott syfte och vill uppmuntra fler barn till att spela fotboll men vi tycker att man sätter en värdering kring att flickor är sämre. Detta strider emot det som vi på skolan har jobbat så länge för, säger Lena Munther-Sandström.

När eleverna fick höra om reglerna blev de besvikna och ville själva ta kontakt med arrangören.

– Det kändes inte rättvist att tjejerna skulle få fler poäng, säger Edessa, 10.

Även pojkarna var överens om samma åsikt.

– De trycker ned tjejerna, säger Julius, 10.

Klasskompisarna Alihan, Gabriel, Omar, Fajsel håller med.

– Ja, alla är lika värda så det ska vara lika för alla.

Fair play cup handlar om att alla ska ha roligt på planen. Reglerna handlar om att få bort ett ojämnt passningsspel mellan pojkar och flickor, berättar Borgskolans rektor Malin Ahlkvist.

Spelar man inte på plan så kan man vara med i hejarklacken eller prova på olika andra aktiviteter.

– I år var Stockholmsidrotten delaktig i turneringen. Barnen fick prova på andra aktiviteter som parkour, boxning, basket, pingis, dans och dj, säger Malin Ahlkvist.

Enligt rektorn har turneringen haft en bra påverkan på jämnare spel mellan flickor och pojkar.

– Samarbetet har stärkts och vi kommer självklart se över de reglerna de kommande åren, det ska kännas bra för alla.

"Kan lösas med dialog"

Flickorna i fyran på Karsby förstår tanken bakom reglerna, men tror att problemet kunde lösas på andra sätt genom dialog.

– De skulle först ha pratat med oss tjejer. Sen kunde de tagit upp problemet med skolan så att rektorn kunde prata med killarna och ge dom en chans att rätta sig, säger Antonett, 10 från Norsborg.

Nästa år hoppas fyrorna på att reglerna i Fairplay cup justeras så att de kan delta.

– Om de frågar mig om jag vill vara med men inte ändrar på reglerna så tänker jag inte spela, säger Rita.

Foto: Sara Ringström

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.