En stort hål gapar fortfarande i väggen efter att tjuvarna slog till mot Skärholmens mansmottagning. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Tjuvar slog hål i vägg – för receptfri medicin och låsta datorer

Oanvändbara datorer och receptfria läkemedel. Inbrottstjuvarna som i helgen slog till mot två läkarmottagningar i Skärholmen centrum var nog allt annat än nöjda med sitt byte.

  • Publicerad 18:07, 29 jan 2018

Det blev ingen lyckad kupp för den eller de tjuvar som natten till lördag bröt sig in i Skärholmen centrum. Målet tycks ha varit inställt på två läkarmottagningar.

På en av dem kom de inte ens in, dörren var för stark.

– Jag har en så bra säkerhetsdörr, så de hade inte lyckats öppna den. Men det är ju helt sjukt, vi har ingenting att stjäla. Vill de ha ett pussel eller ett Briotåg? Jag har inga mediciner och min dator är 15 år gammal. Jag har inte ens läkarsprit. Det är ju bara löjligt av dem, väldigt mycket besvär för ingenting, säger barnläkaren Vivianne Andersson.

Inte orolig

Hon har haft sin barnläkarmottagning i 24 år i Skärholmen och har aldrig varit med om något liknande. Men händelsen har inte gjort henne orolig.

– Nej, jag är så gammal så jag är van. Jag har jobbat som läkare med FN i kriget i Somalia, så det är inte mycket som kan skrämma mig.

Värre drabbad blev Skärholmens mansmottagning, som ligger vägg i vägg med Vivianne Anderssons mottagning. Där hade tjuvarna i stället slagit ett stort hål i väggen bredvid dörren.

Men inte heller där fick de med sig något särskilt värdefullt.

– De fick med sig några datorer som inte är så värdefulla, för de kan bara användas om man har ett speciellt kort som utfärdas centralt av landstinget. Och den medicin vi har är sån som man kan köpa receptfritt på apoteket, den är inte narkotikaklassad och har inget värde på gatan, säger Erik Gustavsson, verksamhetschef.

Tvingas stänga

Men mottagningen måste hålla stängt några dagar på grund av skadegörelsen. Erik Gustavsson hoppas att de ska kunna öppna igen i slutet av veckan eller början av nästa vecka.

– Det är såklart jättetråkigt, vi försöker göra gott och ta hand om alla män på södra sidan och så händer det här. Och det är klart att vår personal påverkas. Men vi ska se över säkerheten tillsammans med centrumledningen, säger Erik Gustavsson.

Polisen har undersökt platsen och utreder fortfarande inbrottet mot mansmottagningen, men i nuläget har ingen misstänkt gripits.

"Vi har inga pengar, ingen narkotika eller annan medicin. Våran dator är 15 år gammal". Efter inbrottet har barnläkaren Vivianne Andersson satt upp en lapp på dörren för att avskräcka andra potentiella tjuvar. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus