Tjuvar stal R2D2 från cancersjuka Emma, 5 år

Någon har stulit cancersjuka Emmas favoritleksak: en replika av Star Wars-roboten R2-D2. En exakt kopia som byggdes av hennes pappa Micke. "Jag brukar bygga saker för att hantera och processa sorg".

  • Publicerad 19:59, 28 dec 2018

För att hantera och bearbeta sorg och stress brukar Micke Askenäs, från Hammarby Sjöstad, bygga prylar. Och när han för ett par år sedan fick reda på att hans nu femåriga dotter Emma hade fått cancer lade han ner 2000 arbetstimmar på att bygga en exakt replika av Star Wars-roboten R2-D2.

Stals före julafton

En robot som gett otroligt mycket glädje till både Emma och Micke. Men precis innan jul var det någon som snodde till sig roboten. I ett Facebook inlägg vädjar Micke till sina följare om hjälp för att få hem sin dotters älskade robot:

Cancersjuka Emma's favoritrobot har stulits inför jul! Femåriga Emma Askernäs drabbades av en väldigt elakartad hjärntumör strax efter hennes treårsdag. En av hennes absoluta favoritsaker är roboten R2-D2 från Star Wars. Många barn kan inte säga att de har haft en R2-D2 hemma i vardagsrummet, men det är just vad Emma har haft.

Det var under fredagen innan julafton som någon eller några stal Emmas R2-D2 från lokalen i Sickla den tillfälligt befann sig i för reparation.

– Det är ingen liten robot. Utan den är drygt en meter hög och väger ungefär 50 kilo, säger Micke Askenäs och poängterar att det bara finns sex stycken R2-D2:s av den här kalibern i Sverige. Och att det är så att någon råkar se en R2-D2-kopia som verkar vara lite vilsen så är det med stor sannolik hans och Emmas favorit-robot.

– Just nu mår Emma halvbra. När vi berättade för henne vad som hänt blev hon väldigt ledsen, säger Micke och lägger till:

– Emma såg även att jag var ledsen och då gick hon för att hämta en liten mini-R2-D2 i sitt rum, lade den i min hand och gav mig en puss i pannan.

Hoppas att få den tillbaka

Micke ser nu helst att roboten bara kommer tillbaka och han säger att om den kommer hem igen så kan han tänka sig att ta tillbaka polisanmälan. Roboten är också väldigt ömtålig så han är orolig att tjuvarna kommer hantera den fel.

– Jag är tacksam för alla tips, men ännu har inga lett fram till Emmas älskade R2-D2, säger Micke och avslutar med att man gärna får mejla in tips till honom på info@askernas.com.