Flera iPads blev stulna under jullovet på Hammabacksskolan. Foto: Stefan Johansson

Tjuvarnas nitlott – stal oanvändbara ipads

De senaste åren har Hammarbacksskolan haft flera inbrott och båda gångerna har tjuvarna stulit skolans ipads. Helt värdelösa för tjuvarna men för skolan skapar det stora problem.

  • Publicerad 12:07, 9 jan 2018

Under jullovet skedde ett inbrott på Hammarbacksskolan i Vallentuna. Det var 48 ipads och 20 "Zagg" tangentbord som stals. Vaktmästaren Stefan Johansson upptäckte händelsen den 2 januari.

– Vi upptäckte det när vi kom tillbaka efter ledigheten, men tyvärr vet vi ju inte exakt när det hände.

Idag börjar skolan och eleverna, vars paddor stulits, får helt enkelt vänta på ny utrustning och jobba med andra verktyg tills dess.

– Vi beställer nya såklart och det går rätt snabbt, men skolan bekostar inköpet av de nya ipadsen. Det är kostnader man helt enkelt får ta, säger Jan Eriksson som är rektor på Hammarbacksskolan.

Oanvändbara paddor

– Det enda positiva med händelsen är att paddorna inte kan användas av tjuvarna. Paddorna är kopplade till vår MDM-server. Vallentuna kommun har satsat på det här systemet och vi har kopplat alla våra paddor till servern, säger vaktmästaren Stefan Johansson.

Ipadsen kan alltså inte kopplas bort från skolans server eftersom de alltid kommer återkopplas till samma och kan därför inte användas av någon annan.

– Det kanske är bra om tjuvarna vet att de inte går att använda. Inte till något annat än isskrapor. Det är bara tråkigt med alla kostnader, extrajobb med polisanmälan och att införskaffa nya paddor.

Svårt att skydda sig

Rektorn Jan Eriksson tror själv att tjuvarna har tagit sig in på dagtid och förutom att plåtskåpen, där paddorna förvarades, var uppbrutna fanns inga andra spår av inbrott.

Nu funderar skolan över förvaringen av paddorna, men Jan Eriksson tycker att det är svårt att vidta fler åtgärder än vad som redan är på plats.

– Vi har larm, vi har dörrar stängda mellan olika lokaler, det finns rutiner för sådan här. Det är väl det man kan göra. Om det kommer tjuvar som bestämt sig för att komma in och stjäla är det jättesvårt att skydda sig. Man kanske kan skriva en lapp till tjuvarna att paddorna blir oanvändbara.


 

 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här byggs det flest hyresrätter i länet

Bostad ✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50

I Djursholm – tjuvar satt utanför huset

Nyheter Tre inbrott på tre dagar Tre dagar i rad har Danderydsbor fått oönskade gäster och drabbats av inbrott. I ett av fallen upptäcks tjuvarna när målsägande kommer hem.tisdag 19/6 14:35