Foto: Sacharias Källdén

Tjuvkika in i kyrkan som öppnar nästa helg

Efter ett och ett halvt års ombyggnad och tvätt: nästa helg öppnar Gustaf Vasa kyrka igen. Kika in i den topprenoverade kyrkan redan nu.

  • Publicerad 09:00, 25 nov 2017

Sedan i maj förra året har Gustaf Vasa kyrka renoverats och tvättats. Utvändigt har den fått sin ursprungliga färg.

– Besökarna kommer att lägga märke till att det är väldigt ljust inne i kyrkan. Dels var fönstren väldigt smutsiga förut och dels har vi bytt från färgat till klart glas, säger Åke Nordström, kyrkoherde i Gustaf Vasa kyrka.

Nästa vecka försvinner de sista avspärrningarna utanför kyrkan.

Foto: Sacharias Källdén

Invändigt är allt rengjort, från golv till tak.

– Nu är alla gipsfigurer vita igen. Vi trodde att de var vita förut men det var de inte. Allt är rengjort med små tops, som jag brukar säga, säger Åke Nordström.

Foto: Sacharias Källdén

Det mesta som är gjort under renoveringstiden är dock sådant som inte märks för besökarna.

– Till exempel har vi ett nytt avlopps- och elsystem, säger Åke Nordström.

Foto: Sacharias Källdén

I december kommer söndagarnas högmässor att äga rum i Gustaf Vasa kyrka men först efter trettonhelgen kommer vardagsgudstjänsterna i gång där.

– Det är väldigt mycket förberedelser för personalen eftersom allt är nytt, säger Åke Nordström.

Vid ingången från Karlbergsvägen har en ny hiss med plats för rullstol byggts. Hissen går till huvudplan men även ner till columbariet. Foto: Sacharias Källdén

Återinvigning

Den 3/12 med start 10.40 på kyrktrappan är det stor återinvigning av Gustaf Vasa kyrka. Det blir gospelmusik, högmässa och adventskonserter med Adolf Fredriks musikklasser.

På julafton kör man ”med full kraft”: levande julkrubba, julotta och ”hela paketet”.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fortsatt vattenvarning vid Smedsuddsbadet

Nyheter Nya tester visar höga halter av bakterier Staden fortsätter att avråda från att bada vid Smedsuddsbadet sedan nya vattentester som analyserades i slutet av förra veckan.måndag 23/7 11:35

Här kan Stockholm få nya badplatser

Nyheter Fyra nya kommunala bad är på gång För ett år sedan efterlyste staden förslag på nya badplatser i Stockholm via StockholmDirekt. Nu utreds fyra platser.måndag 23/7 7:30