Tofufabrikörer. Johanna Guo och Chengen Lu har haft tekniker från Japan på besök i fabriken. De installerade ett system som gör att de från och med nu kan göra fjärrstyrd service på maskinerna. Foto: Hege Hellström

Tofu-fabriken i Vallentuna växlar upp produktionen av vegan-favoriten

Import från Kina och Japan tänker du. Fel, fel, fel. Tofu går att hitta på betydligt närmare håll. Vi har besökt tofufabriken i Vallentuna!

  • Publicerad 14:56, 25 jan 2016

Tofufabriken Yipin Tofu i Vallentuna har funnits i ett år och när i kommer på besök står fabriken rustad med toppmoderna maskiner.

Tofun säljs i asiatiska mataffärer och grossister i hela Sverige men inom kort hoppas Johanna Guo och Chengen Lu på kontrakt med Ica och Coop.

Johanna Guo är läkare från Kina. Hon har tidigare forskat i Japan och fick en doktorandtjänst på Karolinska institutet år 1996, och sedan dess bor hon kvar här.

Växlar upp

Hennes make och kompanjon, Chengen Lu, är ingenjör och ville ha något att göra i Sverige när Johanna skulle forska här. Han började titta på tofutillverkning. År 1997 startade han en fabrik på 100 kvadratmeter. Flytten gick till Upplands Väsby år 2005, där fabriken var på 500 kvadrat. Men fabriken blev för liten och finns alltså nu i 2 500 kvadratmeter stora lokaler i Vallentuna.

– Alla är jättehjälpsamma här. Det är ett jätteaktivt företagsklimat, jag gillar Vallentuna. Just nu stabiliserar vi produktionen. När vi väl får kontrakt med Ica eller Coop måste det fungera. Vi tänker kontakta de stora kedjorna inom kort, säger Johanna Guo.

Det här är tofu

Tofu tillverkas av sojabönor, vatten och nigari, och produkten har högt proteininnehåll, lågt fettvärde och lågt kalorital.

Tofu liknar ost och kan användas i många former, bland annat som ersättning för köttprodukter.

Tofu kan ätas rå, i sallader, som pålägg eller som snacks. Vanligt är annars att steka tofun eller ha den i grytor. Man kan också göra färs av tofu.

Det vanligaste är naturell tofu – men det finns också marinerad tofu, friterad tofu och tofu med fröer. Billigast brukar vara att hitta den i asiatiska matbutiker.

Ma po dou fu

Ma po dou fu är en rätt från Sichuanprovinsens huvudstad Chengdu.

Rätten har fått sitt namn efter en krögares fru, vars ansikte var koppärrigt. Hon fick smeknamnet ma po, som betyder ”den koppärriga gamla kvinnan”. Rätten kan lagas med nötfärs och tofu, eller bara med tofu. Recept finns på nätet (man kan också skriva ”mapu tofu”).

– Det är en hot spicy tofu, det är jättegott, säger Johanna Guo.