Svensk. Tomas känner sig som en tårta - med lite engelsk botten, belgisk choklad i mitten och med svenska jordgubbar och grädde på toppen. Foto: Privat

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.

  • Publicerad 16:00, 3 apr 2020

Hösten 2018 berättade Tomas Spragg Nilsson om sitt projekt att göra så många ”typiskt svenska” saker som möjligt på ett år – och följa en lista på 73 olika saker han skulle göra.

För några dagar sedan fick han sitt medborgarskap och har hunnit bocka av 60 saker på listan. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.

– En sak jag inte hunnit göra är att köra folkrace. Det kanske inte är så typiskt svenskt, men det hade varit kul, säger han.

Tomas ska bli svensk med hjälp av "bucket list"

"Jag vill förstå vad folk skrattar åt"

2016 kom engelsmannen till Sverige. Han flyttade då från Belgien, där han träffade sin nuvarande fru, i samband med att de väntade sitt första barn.

Idén om svenska upplevelser kom hemma vid matbordet i Sollentuna.

– Min fru säger nu att jag är mer svensk än vad hon är, säger han, skrattar och tillägger:

– För mig har det här handlat om att få mer än en pappersbit på att jag är svensk. Jag vill känna kulturen, och förstå vad folk skämtar om som när de pratar om Sällskapsresan.

Surströmming. Här förbereder Tomas surströmmingen inför en klämma vid en klassiskt faluröd villa. Foto: Privat

Astrid. Tomas fick en rundtur hemma i Astrid Lindgrens gamla lägenhet på Dalagatan av hennes barnbarnsbarn, Johan Palmgren. Foto: Privat

Dalarna. Både upplevelser och saker har varit med på listan. Här tar Tomas en selfie med en dalahäst. Foto: Privat

Naturen. En sak som särskiljer svenskarna, tycker Tomas, är deras koppling till naturen. Här är en bild från midnattssolen i norra Sverige under förra sommaren. Foto: Privat

Upplevelserna har varit många.

Han har lekt med renar och träffat Astrid Lindgrens barnbarnsbarn. Besökt Treriksröset, sjungit nationalsången i direktsänd radio och åkt runt i Falun i jakt på falukorv.

– Jag har verkligen levt utanför min komfortzon, och det är väl inte så typiskt svenskt, säger han och tillägger:

–  En intressant upplevelse var att besöka koppargruvan i Falun. Jag kommer själv från en liten ort, och min pappa var gruvarbetare, så där kunde jag se hur viktig den hade varit för samhället.

Kulturella inslag, som böcker och serier, har även varit viktiga. Han har hunnit med att vara statist under inspelningen av nya Ture Sventon, och målat en dalahäst.

– Jag har läst mycket, bland annat Moa Martinsson. Jag trodde aldrig jag skulle läsa så mycket feministisk litteratur när jag började.

Släpper bok

På frågan vad som är typiskt svenskt tar han upp flera saker. En har varit svenskarnas koppling till naturen.

– I Storbritannien stannar vi hemma på vintern. Det gör man inte här. Här går man ut i skogen, och gör någon aktivitet. Så jag har lärt mig åka skidor och det är något jag ska fortsätta med.

I början av april släpper engelsmannen och svensken sin bok, "Falukorv och andra fasor", som även översätts till engelska.

Tomas går i boken igenom sina upplevelser och berättar om folkbildningssystemet i Sverige, och hur det är att sitta med i en förening.

Han påpekar att det finns många perspektiv på vad som är typiskt svenskt – men att det till syvende och sist är en fråga som är upp till var och en.

– Jag själv känner mig svensk, men samtidigt brittisk. Som en tårta med brittisk botten, lite belgisk choklad i mitten och så lite grädde och svenska jordgubbar på toppen. Man får en bit av allt, säger Tomas Spragg Nilsson.

Några saker på Tomas bucketlist:

Titta på ishockey (Djurgården).

Hoppa i isen efter ett bastubad.

Testa orientering.

Se midnattssolen.

Sjunga i en kör.

Platser att besöka:

Visby, Göta Kanal, Ullared, Kolmården och Visingsborg, med flera platser.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Epidemin tvingar skolskeppet att hissa segel i svenska vatten

Nyheter Nya planer. Det blir Östersjön i stället för Medelhavet Den årliga långseglingen med skeppet Älva blev inte av som planerat. I spåren av pandemin fick turen avbrytas i förtid och båten seglades hem från Kanarieöarna utan elever.fredag 29/5 15:12

Nu har nationaldagen spelats in

Nyheter Förinspelad video släpps den 6 juni Det blir ett nationaldagsfirande i Sollentuna. Under sex dagar har 150 personer spelat in ett förinspelat firande - som släpps den 6 juni. Maria Stadell är producenten bakom filmen.torsdag 28/5 16:30

Sollentunavallen med i tävling om finast IP

Nyheter "En plats för alla åldrar och alla nivåer" Förra veckan startade SportExpressen Föreningslivs tävlingen ”Sveriges finast IP”. En av kandidaterna är Sollentunavallen.torsdag 28/5 15:59
Stockholm Direkt