Tomt. Sigrid 1,5 år är ett av de få barnen som var på förskolan på onsdagen. Foto: Anne Lichtenstein

Tomt på barn i Västerorts förskolor

Tre barn totalt på fyra avdelningar. På Snårvindens förskola i Hässelby är avdelningar tomma medan barn som visar minsta symptom skickas hem. Nu tittar förskolorna på olika lösningar framöver.

  • Publicerad 16:32, 18 mar 2020

Det kanske skulle vara ett alternativ att vara ute 80 procent av dagen.

Stockholms förskolor har minimalt med barn. Barn som uppvisar minsta symptom på förkylning ska skickas hem. En del föräldrar håller även sina barn hemma när de själva har möjlighet att jobba hemifrån, andra barn är sjuka på riktigt.

– I fredags hade vi tre barn totalt av 75 på hela förskolan, ett enda barn kvar efter klockan 15. Hostar barnet mer än fyra gånger under en timme har vi bestämt att skicka hem barnet, berättar Josefine Oswaldson, förskolelärare på Snårvindens förskola.

Det har varit tydlig information uppifrån. För personalen gäller att vara konsekvent och följa de rutiner som finns just nu så barn och vårdnadshavare känner sig trygga.

Michael Klomark, förskolerektor på Trollboda och Smedshagen förskolor, förbereder sig på alla scenarion. Han har gjort extra beställningar av handsprit, tvål, pasta och blöjor och har sett över personalresurserna.

Idé om uteförskola

En behovsanalys har gjorts om förskolor skulle behöva stänga, och vilken personal som då behöver vara hemma med egna barn och vilka som kan jobba på ett annorlunda sätt.

En tanke som väckts är en uteförskola, om större barngrupper inte får vara inomhus ihop.

– Då kanske det skulle vara ett alternativ att vara ute i alla fall 80 procent av dagen om vädret tillåter. Småbarnen kan vila i vagnar som man gjorde förr i tiden. Om vi behöver gå in kanske vi kan dela upp de få barn vi har på många avdelningar, säger Michael Klomark.

Han påpekar samtidigt att det är upp till vårdnadshavarna om det är okej att barnen är ute hela dagen, eller om man hellre vill hålla barnen hemma. Personalen på Snårvinden är positiv till idén om uteförskola.

– Vi försöker redan vara ute mer på de äldre avdelningarna, säger Josefine Oswaldson.

Uppdatering. Josefine Oswaldson lyssnar på Michael Klomark om vad som gäller för verksamheten just nu. Foto: Anne Lichtenstein

Godisförsäljningen sjunker i coronatider

Nyheter Butikerna hoppas på påsklyft: "Det är en stark tradition" Vad är väl den gula högtiden utan påskägg? I coronavirusets tidevarv märks dock en minskad försäljning av lösgodis – fastän det inte finns något som tyder på att du kan bli smittad genom att äta det.tisdag 31/3 12:01

Ökat tryck på Västerorts kvinnojourer

Nyheter "Fler som ringer och behöver hjälp" När många tvingas stanna hemma på grund av coronaviruset, ökar utsattheten för kvinnor och barn som utsätts för våld i hemmet. Något som märks på kvinnojourerna i Västerort.tisdag 31/3 11:57

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt