Tomten kommer till kyrkan i Kista

På julafton är det fest i Svenska kyrkan i Kista, med både julbord och julklappar. – Kyrkan är öppen för alla, säger tomten, som egentligen heter David Strandberg och är vaktmästare i församlingen.

  • Publicerad 09:31, 21 dec 2017

Julfirandet inleds med samling kring krubban med Jesusbarnet, som byggts upp inne i kyrkan. Sedan är det traditionellt julbord.

 – Alla ska känna sig välkomna och maten ska räcka till alla, säger Ingrid Karaduman Hansen, diakon och en av de som arbetar på julafton.

Just köttbullar måste det finnas många, det vet de av erfarenhet. För något år sedan tvingades prästen ut och köpa alla tillgängliga köttbullar på bilmackarna i närheten. ”Det är ju stängt överallt på julafton.”

Efter julmaten kommer tomten och delar ut klappar till små och stora barn. Arrangörerna räknar med 100 till 150 personer.

 – Julklapparna har vi fått från Lazarushjälpen, säger Kerstin Wessberg, församlingspedagog. Allmänheten kan lämna in paket, vi brukar få ett helt lass. Om det blir några klappar över delar vi ut dem vid julgransplundringen.

Men hör tomten hemma i kyrkan?

– Ja, varför inte, säger Ingrid Karaduman Hansen. Han var en biskop, Sankt Nicolaus, som blev ett helgon.

En av dem som firat jul i kyrkan i många år är Kristina Bah, nyligen invald i kyrkofullmäktige för (S).

– När det ordnades julmiddag i Akalla kyrka brukade vi går dit, säger hon. Vi var många ensamstående mammor som firade jul tillsammans i kyrkan.

I år tänker hon gå till Kista kyrka tillsammans med sina två tonårsbarn.

– Ja, vi har inte någon stor släkt, så det känns bra att gå dit. Jag har lärt känna så många genom åren, som också brukar vara med.

Julfirandet är gratis, gästerna betalar efter förmåga, eller inte alls.

– Det finns både julskinka och kalkon, något för alla. Alla är välkomna oavsett religion. Kyrkan är en plats för alla som inte har någonstans att fira jul.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.