Tonvis av batterier dumpade vid Stadshuset

Uppskattningsvis 1,5 ton båt- och bilbatterier, två bilar och en massa annan skrot. Allt på botten längs Norr Mälarstrand. Nu hoppas dykarna bakom fynden att staden ska rensa bland kajbottnarna.

  • Publicerad 11:53, 4 okt 2018

De beskriver det som en chock. Upptäckten som de gjorde när fritidsdykaren Fredrik Johansson skulle hjälpa vännen John Edgardh att dyka lite kring hans nyinköpta båt vid Norr Mälarstrands kaj för att undersöka skrovet i somras.

På botten längs sträckan från Stadshuset till Preem-macken och en bit ut i vattnet, hittade Fredrik bland annat två bilar modell äldre, oljetråg, toalettstolar, kundvagnar och en massa annan skrot som verkar ha dumpats under en längre tidsperiod. Förr i tiden användes ofta bottnarna som skrot berättar Fredrik.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men mest uppseendeväckande, en stor mängd dumpade bil- och båtbatterier.

– Jag uppskattar att det var runt 1 500 kilo, ett båtbatteri kan ju väga runt 60 kilo. Jag var chockad över att det var så här illa, att man inte tar mer hand om naturen. Det är ju bly och saltsyra som finns i batterierna och några kilometer härifrån tar man ju dricksvatten. Hade folk vetat vad som finns på botten så hade man aldrig hoppat i, säger Fredrik.

Tillsammans med John så har han vinschat upp batterierna och lämnat till återvinning, en del andra fynd har de kunnat säljas vidare efter en del renovering. Duon har gjort liknande fynd av skrot bland annat Vinterviken och Reimersholme vars bottnar också innehåller en massa skit enligt dom.

Vill se storstädning av bottnarna

Nu hoppas de att staden tar tag i att rensa bottnarna.

– Om vi hittade så här mycket här, ser det lika jävligt ut på fler platser? Jag hoppas staden gör ett projekt kring det här eller kanske kan ge oss ett bidrag till en ordentlig vinsch, säger Fredrik som har varit i kontakt med Stockholms hamnar om fynden och hoppas snacka vidare med dom.

Men någon heltäckande inventering av kajbottnarna har inte gjorts och det finns inga planer på det. Däremot söks bottnarna av i samband med underhåll av kajerna, enligt Stockholms hamnar och då tar de upp eventuellt skrot eller miljöfarligt avfall.

Enligt Tor Wildenstam, enhetschef för innerstadskajerna vid Stockholms Hamnar, planerar de heller inga omedelbara åtgärder efter fynden. Men han medger samtidigt att det väcker många frågor om vilka som dumpat batterierna och om det finns fler dumpningsplatser.

Höga halter av farligt ämne i avloppsvatten

På miljöförvaltningen ska man också diskutera att eventuellt göra nya undersökningar på platsen efter fynden.

– I vårt avtal med staden ingår det inte att rensa bottnarna utan det görs ofta av frivilliga insatser men självklart måste vi titta på vad som kan göras. Sedan är det en senare fråga om vem som ska göra det. Men det är jättepositivt att frågan lyfts, säger Tor Wildenstam.

– Det är också en bra påminnelse om varför man bara ska bada vid de badplatser som finns. Det är badförbud i hela hamnområdet i Stockholm, säger han.

FYND. Fredrik Johansson och John Edgardh har fiskat upp en stor mängd skrot och batterier från botten längs Norr Mälarstrand. Foto: Sacharias Källdén/John Edgardh

Hur farligt är det?

Enligt Naturvårdsverket ska batterier på bottnarna inte vara någon större allmän fara så länge de är hela. Bly är relativt olösligt och eventuella syror ”städas undan med vattnet ” i den aktuella mängden som vid Norr Mälarstrand. Störst risk är det för de som handskas med dem.

Enligt miljöförvaltningen har de tagit prover på Riddarfjärdens botten, men de resultaten är inte klara. Däremot har provtagningar tidigare år visat på minskning av bly. Men med dessa nya fynd ska förvaltningen snacka ihop sig om det behövs några kompletterande undersökningar meddelar dem.

Visa merVisa mindre