Kan döpas. Nya torget kan få ett namn, läsarna har sagt sitt. Foto: Mimmi Epstein

Torg i Vasastan kan döpas efter författare

För en månad sedan bad vi er rösta på vad det nya torget på Norrtullsgatan ska heta. Nu står det klart vilket förslag som fått flest röster och trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) kommer att ta frågan till namnberedningen.

  • Publicerad 11:50, 23 jan 2020

I mitten av december invigde trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) det ännu namnlösa torget på Norrtullsgatan som sträcker sig från Surbrunnsgatan till Karlbergsvägen. Samtidigt efterfrågade han ett namn och bad StockholmDirekts läsare om hjälp.

Det strömmade in kreativa förslag och i slutet av december ordnade vi en omröstning för att se vilket som var mest populärt. Länge ledde "Oriontorget" men sen blev det omsprunget av "Elin Wägners plats" som tar hem priset med 21 procent av rösterna. "Oriontorget" hamnar på andra plats med 14 procent och på en delad tredjeplats kom "Vasatorget", "Norrtullstorget", "Fred Åkerströms plats" och "Kejsarkronans torg" med 8 procent av rösterna.

Nu ska Vasastans nya torg få ett namn

Elin Wägner var författare, ledamot av Svenska Akademien och en av kvinnorörelsens frontfigurer. I hennes debutroman Norrtullsligan hyr huvudkaraktärerna rum på just Norrtullsgatan. Daniel Helldén kallar läsarnas val av "Elin Wägners plats" för "utmärkt".

– Med tanke på hennes koppling med Norrtullsligan. Hon var en känd Stockholmsförfattare som satte spår i litteraturen och Svenska Akademien. Det finns ju redan en kulturpamflett där så det känns nästan som att torget redan heter så, säger Daniel Helldén (MP).

Det har också funnits förslag om att flytta den staty som föreställer Elin Wägner, och som i dag står på S:t Eriksplan, till det nya torget.

– Det är en fråga för Stockholm Konst men det kan ligga något i en sådan förflyttning, säger Daniel Hellldén.

Nu kommer han att ta frågan vidare till namnberedningen som ligger under stadsbyggnadsnämnden.

– Jag har inget formellt ansvar eller makt men jag kommer att tala om för dem att det här önskemålet finns och att det är många som tycker att det är lämpligt. Det är otroligt roligt att det har varit ett stort engagemang.