Torget är folktomt – blomsterhandlare lämnar

Nyrenoverade Tuletorget upplevs öde och tomt. Abbas Shokrolahi är en av de som lämnar sin lokal. – Inte en företagare är nöjd. Wallenstam tänker bara på sina vinster, säger han.

  • Publicerad 07:26, 7 apr 2018

Jag tror att det blir bättre i sommar

Blomsterhandlaren Abbas Shokrolahi kommer inte att stanna kvar på Tuletorget.

– Jag klarar mig inte. De tänker bara på sina pengar. Det är inte bara ena sidan som ska vara nöjd, det är ömsesidigt, säger han.

Han har haft butiken sedan juni i fjol. Bashyran ligger på 132 000 kronor per år och höjs automatiskt med två procent varje år.

För Abbas Shokrolahi går det inte ihop.

– Jag ska sluta med det här nu, det är tredje företaget. Jag ska bli anställd istället, säger han.

Veckan före påsk hade företagarna sitt andra möte med hyresvärden Wallenstam, där förbättringsförslag diskuterades. En matbutik vid torget skulle vara önskvärt, enligt Abbas Shokrolahi.

Han har överblick från sin butikslokal och kallar Tuletorget för "döda torget".

Hur många kommer till torget en vanlig dag?

– Det varierar kraftigt, max 100 personer. När det är kallt är det ännu mindre folk. De går till Apoteket, till restaurangerna och till kiosken; det finns inget speciellt här, säger han.

Postbudet Mustafa Kareem passerar torget dagligen och ser mest till barnfamiljer, äldre personer och andra som kan antas bo i närheten. Folk kommer dit för att hämta posten eller för att gå till gymmet.

– Det är dött här. Men jag tror att det blir bättre i sommar, säger han.

Mustafa Kareem pekar på en snöhög och på rabatterna:

– De tar inte hand om torget. Om du vill att människor ska komma hit måste du rensa så att det ser fint ut.

Tidigare har man pratat om tydligare skyltning av torget, enligt Wallenstam. Nu diskuteras om det skulle kunna ordnas något tillfälligt event eller ställas upp torghandel.

– Vi tycker att det är ett fint torg, att det har bra verksamheter och service för de som bor där. Men vi tycker även att det finns utvecklingspotential. Sundbybergsborna har inte riktigt hittat dit, säger Annica Modin, stadsutvecklingsstrateg hos Wallenstam.

En företagarförening ska startas och Sundbybergs stad har engagerats i utvecklingen.

Efterfrågan på en matbutik ökar ju mer det byggs i området, konstaterar Annica Modin. Lokaler på andra sidan gatan vore mest lämpade, men de tillhör inte Wallenstam.

– Vi har utrett det, men vi har inte optimala lokaler för det på torget. Vi har vissa på baksidan, men där finns inga vakanser, säger hon.

Vad säger ni om lokalhyrorna?

– Vi jobbar med marknadshyror. Vi bedömer att hyrorna ligger på rätt nivå, säger Annica Modin.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27

Biolog: Nu kommer malinvasionen

Nyheter "Jag hittade åtta stycken på kontoret" Mal har kläckts i ovanligt stora mängder och redan nu letar de efter någonstans att övervintra. – Jag hittade åtta stycken på kontoret, säger biologen Didrik Vanhoenacker.onsdag 18/7 16:26