Emin Tursak mottog på måndagen priset "Årets torghandlare 2017". Foto: Jan Mellquist

Torghandlare tvingas stänga i Spånga

Nu har frukthandlaren Emin Tursak tvingats bort på grund av den höga avgift staden tar ut för torgplatsen i Spånga. En månad efter att han stängt för gott prisades han som Årets torghandlare – av staden.

  • Publicerad 11:57, 19 sep 2017

Visst är det jätteroligt med ett pris som visar att man sköter sitt jobb på ett bra och hjälpsamt sätt. Men ett pris hjälper inte nu.

När regelverket förändrades 2014 höjdes torghandlaren Emin Tursaks hyra så pass mycket att han inte längre kände att han klarade av att driva sitt fruktstånd på Spånga torg.

I ett försök att backa den lokala torghandlaren startade Spångaborna en namninsamling för att hjälpa Emin Tursak.

Populär torghandlare kan tvingas lämna Spånga

"Orkade inte kämpa"

Men någon sänkning blev det inte – och i augusti tvingades den folkkära torghandlaren stänga för gott.

– Jag älskar Spångaborna. Men jag kunde inte fortsätta kämpa längre. Hyran var för hög, och jag saknade att vara nära mina barn som finns i Uppsala, säger fembarnspappan Emin Tursak.

1200 personer vill rädda Spångas frukthandlare

Torghandlaren prisades

I veckan fick Emin motta priset för Årets torghandlare 2017.

Efter den kamp som Emin Tursak drivit för att vara kvar, ser han priset som en klen tröst.

– Visst är det jätteroligt med ett pris som visar att man sköter sitt jobb på ett bra och hjälpsamt sätt. Men ett pris hjälper inte nu. Det som hade hjälpt är om de kunnat sänka hyran så jag skulle kunnat vara kvar, säger Emin Tursak.

Han har svårt att se att kundutbudet i Spånga någonsin kommer att vara tillräckligt för att någon torghandlare ska kunna utföra sitt jobb på ett kvalitativt sätt, och samtidigt klara hyran på 120 000 kronor per år för 48 kvadrat.

Jan Valeskog (S), fastighetsnämndens ordförande, är den som delade ut priset till Emin Tursak på Spånga torg på måndagen.

Inte ens den bästa torghandlaren i Stockholm klarade av hyran i Spånga. Finns det inte anledning att se över regelverket?

Vi har lagt ett uppdrag från alla partier som ska redovisas i höst, gällande torghandeln och hur den fungerar generellt. Då kommer de här frågorna att beröras.

Efter den kamp han fört, är det inte förnedrande att ge honom blommor och diplom istället för en hyressänkning?

– Nej, priset styrs inte av politikerna eller staden, utan av oberoende "mystery shoppers" och det är en hedersutmärkelse. Även om han nu lämnat Spånga, så kommer han att kunna utnyttja sin begåvning även framöver. Det blir inget dåligt cv han får!

Emin Tursak har nu ersatts av en ny frukthandlare på torget.

M-hånet mot Valeskog (S) efter dråpliga prisutdelningen

Cykelpark i Västerort rivs – bullrar för mycket

Nyheter Efter grannarnas klagomål flyttas pumptrackbanan När Gulsippans cykelpark öppnades förra året var det ett välkommet tillskott för Västerorts skejtare och cyklister. Men nu har grannarna klagat — och skaterampen och pumptrackbanan plockas nu bort.onsdag 26/6 15:44

Klart: Då byggs avloppstunneln under Mälaren

Nyheter Ska leda Västerorts avloppsvatten till Sickla Processen har tagit sex år. I januari 2020 inleds arbetet inför det stora bygget av en avloppstunnel under Mälaren, från Bromma till Sickla.onsdag 26/6 14:57

Vi är Västerort

Stockholm Direkt