Regnigt. Ett blött men trivsamt torgmöte i Hammarbyhöjden. Foto: Alexander Kuronen

Torgmöte om tryggheten i Hammarbyhöjden

Det var inte det bästa vädret som mötte polis, föreningar och nattvandrare när stadsdelen ordnade ett öppet trygghetsmöte på Finn Malmgrens plan. Men stämningen var god ändå.

  • Publicerad 12:13, 7 okt 2019

– Vädret känns helt okej. Det här hindrar oss inte från vad vi ska göra, säger Leif "Bobo" Bergström, enhetschef på stadsdelsförvaltningen.

Och så länge man håller sig inne i tältet slipper man bli blöt. Där har arrangörerna bullat upp med gratis kaffe och dadelbollar samt ett 20-tal broschyrer. Avsikten är att informera om det trygghetsskapande arbetet i området.

Under eftermiddagen stannar 50–60 nyfikna till för att ställa frågor.

– Jobbar man inte inom det här är det inte lätt att förstå alla goda krafter som finns, säger Bergström.

Han får medhåll av polisen Josefine Ristmägi. Hon påpekar att det ofta finns ett syfte när de är ute i området, även om många kanske inte alltid förstår det. Det kan till exempel handla om brottsförebyggande arbete.

Men de snabba utryckningarna går alltid före.

– Det är ett 112-jobb, nu måste jag åka! säger Ristmägi plötsligt och bränner iväg med bilen.

I år finns det särskilda skäl att uppmärksamma det trygghetsskapande arbetet, då det är tioårsjubileum för samverkansprojektet Skarpnäckslyftet. Ett initiativ som till exempel lett till att stadsdelen Bagarmossen upplevs som otrygg av betydligt färre boende – från 40 till tio procent.

Just samverkan är en nyckel till framgång, enligt Leif Bergström.

– Vargen kommer, skriker medborgarna, men samhället kan inte göra allt. Det här gör vi tillsammans, säger han.

Kransens blivande sexor får inte gå kvar

Nyheter Förälder: "Att de skulle kastas ut från skolan har aldrig varit på tal" Femmorna får inte gå kvar på Midsommarkransens grundskola nästa höst. Det bekräftar grundskolchefen i mejl till SöderortDirekt. Nu bör eleverna förbereda sig på att byta skola till sexan.torsdag 17/10 20:51

Här styr ungdomarna själva upp gården

Nyheter Unga förebilder ska visa vägen framåt i Älvsjö Tonåringar som redan är förebilder på Ungdomens hus axlar nu på allvar rollen som ledare. Med kärlek och stolthet vill de visa alla på gården och Älvsjös vuxna att unga kan ta ansvar.torsdag 17/10 20:00