I går var det torgmöte i Hallunda centrum. Vid 16-tiden hade runt 100 personer förhandsröstat i Hallunda. Foto: Lisa Hellmark

Torgmöten ska få Botkyrka att bry sig om EU

Igår gick startskottet för förhandsröstningen till EU-valet. I Hallunda centrum fanns initiativet Höj din röst - Norra B på plats för att prata om varför Botkyrka ska bry sig om Europapolitik.

  • Publicerad 19:10, 9 maj 2019

Färre än hälften av röstberättigade Botkyrkabona röstade i förra omgångens EU-val 2014. Allra lägst var valdeltagandet på Albyberget, där bara 23,68 procent röstade.

– Valdeltagandet är lite lägre i norra Botkyrka jämfört med södra, säger Lisa Hellmark som är projektledare på Höj din röst - Norra B.

Initiativet Höj din röst - Norra B startades av Samarbetsorgan för etniska organisationer i Sverige, SIOS, i samband med valet förra året för att öka valdeltagande.

Inför EU-valet kommer de ha torgmöten på olika platser i kommunen. Först ut var Hallunda centrum, där bara runt 35 procent röstade 2014.

– Vi har politikerna med oss och försöker fånga in folk för att prata om politik och om valet. Vi bjuder på fika också, och så slussar vi vidare till röstlokalerna. Runt klockan 16 hade cirka 100 personer förhandsröstat i Hallunda, säger Lisa Hellmark.

Men hon upplever att intresset inte är lika stort för EU-valet som för valet till kommun, landsting och riksdag.

– Mitt intryck är att det finns mindre intresse och engagemang för EU. Det känns lite längre bort från ens verklighet och vardag. Och så är kanske folk lite trötta på politik nu, efter en lång valrörelse och utdragen regeringsbildning, säger hon.

Andra torgmötet är i Tullinge centrum 13 maj, följt av Fittja torg 20 maj och Alby centrum 24 maj. På valdagen 25 maj håller Höj din röst - Norra B en valvaka i Alby tillsammans med Changers hub, ABF Botkyrka-Salem och Hyresgästföreningen.