Försiktigt. Den som planerar att elda har flera saker att ta hänsyn till. Foto: Mostphotos

Torka kan hota valborgsbrasorna

Elda helst inte alls. Men om det ändå ska göras måste försiktighetsåtgärder vidtas. Det är räddningstjänstens uppmaning inför valborg och våreldning.

  • Publicerad 08:40, 25 apr 2019

Man försöker att inte lägga eldningsförbud innan valborg eftersom många vill elda då.

Valborgsmässoafton skulle kunna bli eldlös på Mälaröarna. När den här tidningen gick till tryck var något eldningsförbud ännu inte utfärdat. Däremot avråds eldning i hela länet.

– Brandcheferna i länet konfererar om det och bestämmer. Om det blir extremt kan även länsstyrelsen ta beslut, säger Mikael Kil, arbetsledare vid Södertörns brandförsvar, där även Ekerö ingår.

Till valborg på tisdag planeras flera större firanden. De var tidigare i veckan inte hotade, men läget kan ändras, menar Mikael Kil.

– Man försöker att inte lägga eldningsförbud innan valborg eftersom många vill elda då. Men blir det eldningsförbud är det totalt och då gäller det dem också, säger han.

Han poängterar att det är ovanligt med eldningsförbud på valborg, men ser en viss risk om det torra och varma vädret fortsätter.

– Som det ser ut just nu och om det fortsätter finns en risk att det blir ett eldningsförbud även i Stockholm, det har börjat söderut, säger han.

Den som eldar trots avrådan ska vara extra försiktig och den som tänder en eld är själv ansvarig för släckning.

– Det är i mindre omfattning, man ska ha nödvändig släckutrustning. Man ska inte elda med öppna lågor och det ska vara släckt innan mörkrets inbrott, säger han.

Vad ska man ha för släckningsutrustning?

– Det kan vara vattenslang och hinkar. Man kan ha en kratta eller räfsa och vattenkanna, säger Mikael Kil.

På Södertörns brandförsvarsförbunds sajt, sbff.se, finns information om vad som gäller för eldning. Där finns även länkar och telefonnummer för upplysning om rådande läge.

Liberalerna hoppar av Mälarökoalitionen

Nyheter "Har inte lyckats ta över makten" Planen på att få till ett maktskifte i kommunen lyckades inte. Efter två år väljer nu Liberalerna att hoppa av Mälarökoalitionen – som därmed upplöses helt.torsdag 4/6 15:23

Kollektivkörfältet nu öppet för bilar

Nyheter Med byggarbeten påverkas framkomligheten i morgontrafiken. Nu beviljar länsstyrelsen ett undantag och låter bilister köra i kollektivkörfältet på Ekerövägen.onsdag 3/6 16:58

Munsös äldre skolbarn tvingas flytta

Nyheter Ska ske till hösten Protesterna gav inte den effekt aktionsgruppen Rädda Munsö skola hade hoppats. Men när det politiska beslutet togs om skolflytten undantas de yngre eleverna.onsdag 3/6 11:06

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt