Torkan tvingar fåren att flytta

Torkan drabbar lantbruken och skördarna förstörs på flera håll i landet. För Ulla Alm, som har hand om fåren på Överjärva gård, har det varit en ovanligt arbetsam sommar för att djuren ska få mat. – Det går dåligt, förstås. Man får tänka om helt och hållet, säger hon.

  • Publicerad 15:54, 10 jul 2018

De hade kunnat springa åt vilket jävla håll som helst.

Redan i måndags flyttades en grupp får från stora hagen vid Tivoliudden.

– Där brukar det gå bra länge, men det är helt upptorkat. Vi tar dem till äppelhagen vid MC-klubben, där går de nu. Vi får ta det som det kommer, säger hon.

På tisdagsförmiddagen följde Vi i Solna med när 46 får och fyramånaderslamm flyttades från en annan hage, som ligger en kilometer in i skogen från Jaktvillan i Järvastaden. Där har fåren varit sedan början av juni, men nu går det inte längre.

– Det har torkat mer och mer och inte kommit en regndroppe. Då växer det inget. Man ska inte gå och vänta tills det är helt slut, då minskar lammen i vikt och då gör vi ekonomiska förluster, säger Ulla Alm.

Först sätts en fålla upp som fåren ska stängas in i, innan grinden öppnas.

– Annars springer de på insidan av stängslet och det går inget bra, säger Ulla Alm.

Alla får sprang inte självmant in i fållan. Med lockanden och lirkanden gick de till slut att fånga in, innan grinden kunde öppnas. Medarbetaren Bosse Olofsson gick först med ett får i koppel så att de andra fåren skulle följa med.

– De är flockdjur och förstår att Bosse är ledare, säger Ulla Alm.

Längst bak i flocken körde Ulla Alm långsamt med bil, så länge det fanns väg, för att ha koll på eventuella eftersläntrare och rymningsförsök.

Fåren är vana vid hundar, men en och annan motionär var lite väl intressant att följa efter. Flocken höll dock ihop och en kort avstickare vid Solna-Sundbybergs brukshundklubbs parkering var snabbt avhjälpt.

Promenaden fortsatte sedan över en bro över Igelbäcken och en kortare bit genom skogen, fram till den nya hagen.

Marken hör till Sundbybergs kommun, berättar Ulla Alm. Stockholms brukshundklubb håller till i närheten och på andra sidan om deras hus går Kymlingelänken.

Ulla Alm är nöjd med flytten, även om det var både varmt och ansträngande.

Vad hade kunnat gå fel?

– De hade kunnat springa åt vilket jävla håll som helst. Vi har haft sådana som sprungit bort; man håller på tills man får tag i dem.

Fåren kommer klara sig bra i den nya hagen. Överst ligger slaget gräs som hö; så länge det inte regnar och det ruttnar bort kommer det gå att äta.

Men till hösten kommer foder bli svåråtkomligt och dyrt. Ulla Alm planerar att starta en insamling för att täcka bland annat de kostnaderna.

– Vi som håller till i stan är också bönder, våra villkor är desamma, säger hon.

MER Djur på Överjärva

Förutom får finns det även hästar och höns på Överjärva gård.

Gårdens hästar ägs av Överjärva stall. Får och höns ägs av Föreningen Kulturlandskaparna.

På Överjärva gård hålls kurser i fårskötsel för barn från fem år och uppåt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Fler nyheter i Vi i Solna

S-budget satsar på skolorna

Nyheter Finansieras med skattehöjning Stora satsningar på skola och förskola finansierade genom en skattehöjning på 16 öre. Det är tyngdpunkten i Socialdemokraterna alternativa budget för Solna.tisdag 20/11 16:46

Bristol-skylten är på plats

Nyheter Officiell nyinvigning i helgen Nu är Bristol-skylten på plats. Och den lyser. För första gången på många år. Den officiella nyinvigningen blir i helgen.måndag 19/11 17:52

Kritik mot AIK-stipendium

Nyheter "Strider mot likställighetsprincipen" Solna stads beslut att fira AIK:s fotbollsguld med ett stipendium som ska gå till ett av klubbens ungdomslag har orsakat en våldsam debatt i sociala medier. Alla föreningar ska behandlas lika, anser...måndag 19/11 8:51