Avstängt. Tornparken byggs om i högsommarvärmen, vilket bekymrar besökare och boende i området. Foto: Mikael Andersson

Tornparken är byggarbetsplats i sommar – igen

Tornparkens småbarnslek har blivit byggarbetsplats över sommaren och fram till senhösten, vilket innebär att utrymmet blir mindre för de som leker i parken.

  • Publicerad 11:14, 3 jul 2020

På grund av sprickor i stödmuren ska Sundbybergs kommun renovera entrén till Tornparken från Vattugatan. Arbetet påbörjades förra veckan och fortgår till oktober. Kopplat till det arbetet ska parkens cykelväg breddas.

Mikael Sälle bor i området och är förvånad över tidpunkten.

– Det är nu småbarnsföräldrar är här. Det är fullt av liv och rörelse och i coronatider känns det ytterst märkligt att parken delvis stängs. Jag tycker synd om barnen, fler familjer än vanligt beräknas semestra hemma, säger Mikael Sälle.

Tog tid i fjol

Han minns strulet när andra delen av Tornparken renoverades i fjol.

– Det drog ut på tiden. Nej, jag tycker att det är en dåligt vald tidpunkt, det har jag påtalat för tjänstemän på kommunen.

En man som går förbi med barnvagn konstaterar: "Nu igen, de höll ju på hela förra sommaren. Tråkigt".

Kunde kommunen avvaktat till i höst?

– Nej, bedömningen är att vi inte kunde det. Samma entreprenör kommer utföra arbetena med lekparken, cykelvägarna och entrén från Vattugatan. För att optimera tidsplanen, resurserna få till logistiken, var det nödvändigt att komma igång nu. Att utföra arbetet i separata projekt eller från i höst och över vintern skulle innebära bland annat större kostnader, säger Tomas Lindvall, teknisk chef på tekniska avdelningen.

"Ska bli bättre"

Förskolor i närheten nyttjar parken och som SundbybergDirekt tidigare skrivit, har förskolor i Sundbyberg inte lekytor som motsvarar Boverkets normer.

Tomas Lindvall understryker att största delen av Tornparken, inklusive lekplats och barnbad är öppen och att det är gott om plats.

– Vi gör det här för att det ska bli bättre. Ännu bättre, säkrare och lekvänligt för besökarna.

Breddad cykelväg är en annan sak som Mikael Sälle ifrågasätter. Han har sett olyckstillbud när cyklister kommit uppifrån kullen och barnfamiljer nerifrån Vattugatans vändplan eller portar.

– Det kommer att gå fortare, säger han och ruskar på huvudet.

Förvånad. Mikael Sälle tycker det är märkligt att kommunen reducerar lekytan när så många fler väntas hemestra denna sommar. Foto: Mikael Andersson

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Bibblan tipsar: Sundbybergsböcker till sommarens läsning

Nyheter "Chansa och låna lite av varje" Bibliotekarien Paulina Drakenstedt tipsar om böcker med koppling till Sundbyberg som kan passa bra i hängmattan.måndag 3/8 15:02

Här är Stockholms märkligaste BRF-namn

Nyheter LISTA: Från Elda med kärlek till Läderlappen Kattrumpan, Elda med kärlek, Lyckans ost... Kan en BRF döpa sig till vad som helst? Jo det verkar faktiskt så.onsdag 8/7 16:05

Tornparken är byggarbetsplats i sommar – igen

Nyheter Boende i området: "Jag tycker synd om barnen" Tornparkens småbarnslek har blivit byggarbetsplats över sommaren och fram till senhösten, vilket innebär att utrymmet blir mindre för de som leker i parken.fredag 3/7 11:14
Stockholm Direkt