Efter att ha stått igenbommat i flera år kan Solbacken rustas upp. Foto: Mikael Andersson

Torpet Solbacken kan få sig ett lyft

I ungefär tre år har torpet Solbacken, som ligger i närheten av Hesselby slott, stått tomt och igenbommat. Vad är egentligen planen för det nedgångna huset? Vi bestämde oss för att höra oss för.

  • Publicerad 09:01, 1 nov 2019

I 30 års tid skötte Grimsta trädgårdsförening driften av torpet Solbacken, som ägs av Stockholms stad. De anordnade loppisar och basarer, odlade i trädgården och drev våffelstuga. Men tillslut blev det för dyrt och tidskrävande, och 2016 lämnades torpet tillbaka till stadens ägo.

Torpet förseglades och har sedan dess stått tomt, borträknat de gånger då folk brutit sig in för att söka skydd för natten. För att få bukt med det så förbättrades förseglingarna, men annars har torpet stått mer eller mindre bortglömt de senaste tre åren.

Grimsta trädgårdsförening: "Staden låter Solbacken förfalla"

"En speciell fastighet"

I samband med att staden återtog huset så var de öppna för att låta någon intresserad ta över driften, men än har det inte hänt.

– Det är en speciell fastighet. Den ligger på en svåråtkomlig plats och huset har bara vatten på sommaren, säger Tomas Kidane på fastighetskontoret, som förvaltar torpet.

Under åren har fastigheten bytt förvaltare ett antal gånger, och Tomas Kidane är senast i raden. Det var nyss han tog över ansvaret och i tisdags var första gången han var ute för att titta till huset. Då fanns tecken på att nån nyligen befunnit sig i torpet.

– På kort sikt kommer vi försöka försegla byggnaden det inte går att komma in och vandalisera. Den ska inte stå öppen som den gör idag, säger han.

På längre sikt

Det finns också planer på lång sikt. Staden kommer att se över ett större område i Grimsta, och Tomas Kidane hoppas att Solbacken kan få ett lyft i samma veva.

– Vi på fastighetskontoret hoppas kunna rusta upp byggnaden, göra den mer tillgänglig och se till att den blir en naturlig del av området. Vi vill att den ska användas på det sätt som är mest lämpligt utifrån husets egenskaper och kulturhistoriska värde, säger han.

I dagsläget är det svårt att svara på exakt vad det innebär och när det kan ske. Nästa år ska flera detaljplaner i Grimsta ses över, och då kanske det kommer visa sig. Men om någon har en vision för torpet redan nu, eller om en förening vill flytta in, så är de välkomna att höra av sig, säger Tomas Kidane.

– Vi är öppna för förslag, säger han.

Väder, vind och objudna gäster har slitet på torpet Solbacken under åren. Foto: Mikael Andersson

Torpet Solbacken

Byggdes i slutet av 1800-talet.

Är det enda kvarvarande torpet i Hässelby gård.

Har historiskt bebotts av Hesselby slotts trädgårdsmästare och skogsvaktare.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt