Torsby förebild för friskare Väsbyanställda

Sjukfrånvaron bland de kommunanställda i Väsby har sjunkit från 7,2 till 5,9 procent. Men det är inte nog, enligt fackförbundet Visions lokala huvudskyddsombud Maria Lindeberg.  – Vi är inte värst i klassen, men det finns mycket att jobba med, säger hon.

  • Publicerad 06:15, 12 sep 2017

Värmländska Torsby är bäst i landet. Genom tio års långsiktigt arbete hade de i fjol lyckats få ned sjukfrånvaron bland sina kommunanställda från 8,5 till 4,3 procent.

– Om vi hade fått ned våra 2016 års tal till den nivån, hade vi haft 36 miljoner kronor att göra annat för, säger Maria Lindeberg, ordförande och huvudskyddsombud för fackförbundet Vision avdelning 161.

Förra året hade Upplands Väsby kommun en sjukfrånvaro på 7,2 procent bland sina cirka 1 300 anställda. Den siffran har förbättrats till 5,9 procent i år. Siffrorna kommer från Försäkringskassan och SKL. Förutom att det handlar om stora pengar, är produktionsbortfall en annan konsekvens.

– I förlängningen kanske medborgarna blir drabbade eftersom den som arbetar för kommunen inte kan göra det den ska, säger Maria Lindeberg. Vi har allt att tjäna på en bra arbetsmiljö.

Det är inte förkylningarna och influensorna man vill komma åt; de är oundvikliga. Målet är snarare att kommunen ska minska kostnaderna för andra typer av sjukfrånvaro, orsakade av exempelvis stress, genom att arbeta mer förebyggande för en bättre arbetsmiljö.

I förra veckan bjöd fackförbundet Vision in politiker och kommunledningsrepresentanter till ett lunchmöte om ämnet.

– De lyssnade och vi fick till ett intressant samtal. Jag upplevde absolut att det finns ett stort intresse för att jobba vidare med detta tillsammans, säger Maria Lindeberg.

Sjukfrånvaron är högre bland kvinnor (6,4 procent) än män (4,2 procent) som är anställda i kommunen.

– I kvinnodominerade yrken har chefer oftare fler underställda och arbetsplatsen är oftare mer geografiskt spridd jämfört med i manligt dominerade yrken. Samtidigt vet vi att arbetsmiljön blir bättre av att ha närvarande chefer; det skapar trygghet. Dessa förutsättningar gör att cheferna i kvinnodominerade yrken inte kan vara så närvarande, säger Maria Lindeberg.

Detta leder henne till ett av Visions förslag på åtgärdspunkter för att få ned sjukskrivningarna i Väsby: bättre administrativt stöd till cheferna, så att de kan ägna sig åt ledarskapet.

– Vara en närvarande chef som ger stöd och vägledning, summerar Maria Lindeberg.

En annan förebyggande åtgärd är att se över det systematiska arbetsmiljöarbetet på alla plan; såväl fysiskt som psykosocialt. Och hur fungerar it-stödet; fungerar det eller leder strulande teknik till stress?

Den tredje förebyggande åtgärden som Vision tar upp är att kommunen ska börja nyttja pengar från AFA-försäkringar till rehabiliterande insatser.

– Kommunen och landstinget betalar in pengar till AFA, medel som vi kan beviljas och använda i förebyggande insatser. Tar vi vara på den möjligheten?

För att få en översikt över hälsan bland kommunmedarbetarna kan arbetsgivaren göra ett så kallat ”hälsobokslut” med nyckeltal kring ohälsa och arbetsmiljö samt en analys av vad vilka kostnader som ohälsa medför. Detta kan blir aktuellt i Väsby, tror Maria Lindeberg.

– Just att få upp på agendan att arbetsgivaren har ett arbetsgivaransvar. Det finns fortfarande mycket att göra i Väsby, säger hon.

MER Sjukfrånvaro

Sjukdag 1 är en så kallad ”karensdag”.
För denna utgår ingen ersättning.

Sjukdag 2–14 betalas sjukersättning av
arbetsgivaren.

Efter två veckor övergår betalnings-
ansvaret till Försäkringskassan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Midsommarkaramell från VIK – SHL-meriterad forward klar

Sport Johannes Nilsson, som spelat nio matcher i SSL, är klar för Väsby IK HK. Den 23-åriga forwarden kommer närmast från Östersund och har 99 hockeyettan-matcher i benen.fredag 22/6 8:00