Förra terminen fick inte projektet några pengar och lades på is. Men nu är det åter inne i värmen. Foto: Anita Wernström

Torsdagsklubben tillbaka i Vårberg C

Förra terminen fanns det ingen torsdagsklubb i Vårberg. Finansiering saknades. I helgen var initiativet tillbaka.

  • Publicerad 13:30, 30 sep 2019

Torsdagsklubben är ett konstprojekt öppet för alla att delta i. Tillsammans med en konstnärlig ledare skapar deltagarna under tio veckor ett konstverk i Vårberg centrum. Projektet har anordnats i tre år. Förra året byggdes det växthus som fortfarande står kvar i centrum.

– Många barnfamiljer har deltagit men det är viktigt för oss att göra plats för alla. Vi ser också ett stort behov hos äldre att komma dit och umgås och delta, säger Anita Wernström, projektledare och konstnär.

Förra terminen fick inte projektet några pengar och lades på is. Men nu är det åter inne i värmen. Stadsdelsförvaltningen har tilldelat projektet pengar för en termin till och tio torsdagar framöver kommer klubben att vara på plats i Vårberg centrum. Men premiären skedde i lördags. Årets tema är tiger och oro.

– Det finns en tigerbur i Vårberg. Den blåa bur som stänger av centrum på kvällen som du måste gå i för att komma ned i tunnelbanan kallas för tigerburen av folk här. Vi tänker att det kanske har funnits en tiger i Vårberg någon gång? Och undrar hur den såg ut.

Oro för framtiden

Oro är namnet på ett traditionellt svenskt hantverk, en slags svensk drömfångare som ofta gjordes av halm vid högtider och hängdes över festborden. De hängdes även över barns sängar för att jaga bort onda andar.

– Ordet kommer från känslan oro. Vi ska undersöka vad oro kan vara, säger Anita Wernström.

Apropå oro. Framtiden för torsdagsklubben är oklar på grund av finansieringsfrågan. Anita Wernström säger att hon undersöker möjligheten att fortsätta verksamheten med medel från andra håll än stadsdelsförvaltningen. I fortsättningen kommer stadsdelen inte att kunna betala för den.