Törstig? Det finns få offentliga dricksvattenfontäner i Västerort. Foto: Mostphotos/Mikael Andersson

Törstig? Här hittar du Västerorts offentliga kranar

Alla har inte råd - eller tid - att köpa vatten på flaska i hettan. Men det finns få offentliga dricksvattenfontäner i Västerort där du kan släcka törsten.

  • Publicerad 11:19, 1 jun 2018

Kranarna drog till sig missbrukare till exempel och man tyckte kranarna blev för dyra.

Kanske har du suttit svettig och varm i kollektivtrafiken med torr tunga och motvilligt tvingats köpa en dyr, och inte helt miljövänlig, vattenflaska på vägen.

Men att hitta en offentlig dricksvattenfontän i Västerort, är lättare sagt än gjort. Alla ligger nämligen en bra bit från kollektivtrafik och tätort. De flesta ligger istället vid badplatser och 4H-gårdar, om det ens finns någon. I Spånga ligger den till exempel vid Spånga by, i Hässelby-Vällingby vid Maltesholmsbadet och Kanaanbadet – och i Bromma finns inte en enda.

"Kranarna blev för dyra"

Även Stockholm vatten och avfall, som levererar dricksvatten till staden, har offentliga kranar i kommunen. Men noll av dem finns i Västerort.

De tio dricksvattenfontäner som finns är alla placerade på adresser i centrala Stockholm, som Djurgården och Strandvägen.

– Det här är områden där många turister rör sig, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholm vatten och avfall.

Enligt Mats Lindqvist (MP), ordförande i Stockholm vatten och avfalls styrelse, har staden under flera år dragit in på offentliga dricksvattenkranar, eftersom man inte kunnat garantera den hygieniska standarden.

– Dricksvattenfontänerna drog till sig missbrukare till exempel och man tyckte kranarna blev för dyra. Vi försöker få tillbaka dem så gott det går, men det är svårt att lösa problemet vem som ska sköta dem, säger han.

Dags att spara vatten, Västerortsbo!

Här hittar du kranarna i Västerort

Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning har endast en offentlig dricksvattenkran, men den ligger inte särskilt centralt, utan i Spånga by.

Hässelby-Vällingby har två dricksvattenkranar, inte heller särskilt centralt, utan vid Maltesholmsbadet och Kanaanbadet.

I Rinkeby-Kista finns två vattenkranar – en i Akalla by och en i Husby gård, vid plaskdammarna.

I Bromma finns enligt Bromma stadsdelsförvaltning inte en enda offentlig dricksvattenkran.

Västerorts vampyr gör entré på teaterscenen – efter solnedgången

Nyheter "Blir några liter blod per föreställning" Om en vecka är det dags för premiären av vampyrpjäsen Låt den rätte komma in på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. Många har velat hugga (!) en biljett för att se den blodiga föreställningen. Vi...fredag 13/9 16:45

Ny damjuniorserie ska gynna hockeytjejerna

Nyheter Västerortsföreningar bildar lag tillsammans För att glappet mellan att spela ishockey som ungdom och senior inte ska bli för stort, rullas en ny damjuniorserie ut i Stockholmsregionen. Nu har flera ishockeyklubbar i Västerort gått ihop och...fredag 13/9 16:30

Vi är Västerort

Stockholm Direkt