Towe Hägg, Polisen, presstalesperson. Foto: Sacharias Källdén

Towe Hägg – polisen som alltid pratar

Polisens presstalespersoner är de som citeras absolut mest i Stockholm. Och den polis som kanske oftast uttalar sig om pågående brott heter Towe Hägg.

  • Publicerad 06:50, 11 dec 2018

När jag är barnvakt och säger ”Nu är det dags att gå och sova” skriker barnen till svar ”säger Towe Hägg!”

Inne i det stora poliskomplexet på Kungsholmen sitter polisens regionledningscentral. I en stor öppen sal i mitten av huset står mängder av skrivbord och datorer uppradade, framför en vägg som täcks av en enorma skärmar. Hit går samtalet om du ringer 112.

Förutom larmoperatörerna huserar även polisens presskommunikatörer i en del av det stora rummet. Presspoliserna är de som berättar och informerar vad som sker vid polisinsatser och händelser och är de personer i Stockholm som blir citerade absolut mest.

– Det är nog så. Vi säger ju väldigt mycket saker, väldigt ofta, och i väldigt många kanaler, säger Towe Hägg som regelbundet bemannar presstelefonen.

Enligt kollegan Per Fahlström är det Towe som gruppens kändis och ansikte (eller i alla fall röst och namn) utåt tillsammans med Anna Westberg, som syns i programmet Efterlyst varje vecka.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men någon direkt kändisstatus märker inte Towe Hägg av. Visst, många känner igen hennes namn när hon presenterar sig eller visar leg. Men det är snarare en annan person som får känna av hennes ständiga uttalanden.

– Det finns ytterligare en Tove Hägg i Stockholm. Jag har hört att hon ofta blir uppringd av folk och journalister, som vill veta information om pågående insatser.

I ett annat sammanhang ställer hennes yrke dock till med problem.

– När jag är barnvakt och säger ”Nu är det dags att gå och sova” skriker barnen till svar ”säger Towe Hägg!”.

Makt över media

Till viss del har polisens presskommunikatörer makt över nyheterna. De väljer själv vilka händelser som ska publiceras på polisens hemsida. Målet är att få en spridning som speglar polisens verksamhet.

– Självklart är det så att vi gör ett urval. Vi lyfter upp vissa händelser för att visa medborgarna vad polisen faktiskt pysslar med, säger Towe Hägg.

Det viktiga för presskommunikatörerna är att informera på ett korrekt sätt, men aldrig säga så mycket att de kan förstöra eller försvåra en utredning.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Om vi berättar något om händelseförloppet, när det är massor av vittnen som inte blivit hörda än. Då är det kört, då kan en försvarsadvokat hävda att det redan stått i tidningen. Det vi säger blir en sanning, säger Towe Hägg.

Vissa händelser som publiceras på polisens hemsida vet de direkt innebär många samtal från tidningar, radio och TV.

– Så fort vi lägger upp något som handlar om djur börjar telefonen ringa. Händelser som sticker ut och samtidigt är trevliga brukar journalister verkligen gilla, säger Towe Hägg.

Terrordådet

En händelse som verkligen sticker ut är fredag 7 april 2017, när en lastbil körde längs Drottninggatan och kraschade in i Åhléns. Ofta bruka presskommunikatörerna vänta något med att lägga ut information till dess att de har mer fakta kring händelsen. Men i det här fallet lade de ut de första knapphändiga uppgifterna direkt.

– Det kändes i hela rummet att det var något stort och fruktansvärt på gång. Vi bestämde oss för att lägga ut det direkt, med väldigt initiala uppgifter. Det visade sig vara en rätt bedömning, säger Towe Hägg som hade börjat jobba en timme tidigare.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

20 timmar senare arbetade hon fortfarande.

– Min mamma bor i Småland och var jätteorolig för mig när hon först fick veta om lastbilen. Men sedan hörde hon mig hela tiden i radio och tv så hon visste att jag var okej. Ibland är det bra att synas och höras mycket i media, avslutar Towe Hägg.

FAKTA: Towe Hägg

Ålder: 49

Blev polis: 1992

Började som presskommunikatör: 2005 (med ett avbrott för arbete som utredare i fyra år)

Tänkte först bli: Bibliotekarie

Sagt något dumt i direktsändning: Inte sagt något, men råkade sträcka ut tungan en gång i live-tv

SAMTAL TILL DEN ANDRA TOVE HÄGG (MED ENKEL-V)

Hej, är det Tove Hägg?

– Ja, jag vill bara säga att om du söker polisen Towe Hägg så har du ringt fel.

Nej, jag vill prata med dig. Polisen Towe Hägg hörs och syns ofta i media. Märker du av det?

– Jag är själv kommunikationskonsult, så det händer att folk jag pluggade med hör av sig och tror att de sett mig säga saker i tidningar.

Hur är det att vara ”den andra Tove Hägg”?

– Ganska lugnt. Ibland ringer det journalister sent på kvällarna och vill veta saker om pågående brott. Och jag har fått en del inbjudningar till olika fester och evenemang, som skulle ha skickats till polisen Towe Hägg.