Träd för barns rättigheter

Mälaröarnas träd gav honom trygghet. Nu planterar förre mälaröbon Jonas Paulman träd för att belysa barns problem. – Ingen ska vara med om det jag har varit med om, säger han.

  • Publicerad 09:00, 21 nov 2014

När Jonas Paulman växte upp på Södermalm var hans familjeförhållanden en misär.

– Mina föräldrar söp och knarkade och jag placerades i ett fosterhem i Ekerö kommun, säger han.

Han mobbades under uppväxten för sin grava dyslexi och kände inte att vuxenvärlden fanns för honom när han behövde stöd och kärlek. Där blev träden en hjälp för Jonas Paulman.

– Jag började krama träd, de stod alltid kvar. Det gjorde inte de vuxna, säger han.

Träden har kommit att bli en symbol för Jonas Paulman som även har startat organisationen Barnens träd. Organisationen är med och planterar just träd i offentlig miljö och ska lyfta fram barns rättigheter och förmedla vikten av att barn inte ska behöva hamna i kläm på grund av vuxnas brister. Barnens träd är nu inne på sitt fjärde år och sedan den första planteringen, i Norrköping, har ytterligare en lång rad platser fått träd som planterats av barn. I onsdags planterades det 85:e vid Träkvista fritidsgård.

– Det är en viktig fråga och stark symbolik. Det är viktigt att ungdomarna är med och planterar och att vi vuxna finns vid sidan om, säger han.

Mässingsskylt

Varje träd som planteras får en permanent mässingsskylt där det står om Barnens träd och påminner om FN:s barnkonvention. Får Jonas Paulman som han vill har det planterats över 90 träd vid årsskiftet, sedan ska det fortsätta i många år framöver.

– Det här är ett livsprojekt, säger han.

Sedan tidigare har Stenhamraskolan planterat ett träd och som en symbolisk stafett tog sig ungdomar från Stenhamra fritidsgård till Träkvista fritidsgård för att delta och lämna över bland annat en kudde samt en skylt om planteringen, som skedde dagen innan 25-årsfirandet av FN:s barnkonvention.

Hålla koll

När päronträdet sattes i marken var Philip Chroona, Cornelia Andersson och Kajsa Broman med och hjälpte till att hålla i stammen. De uppskattade initiativet.

– Vi har pratat om barn och barns rättigheter i skolan, säger Kajsa Broman.

Philip Chroona ser fram emot att se trädet växa och lovar att hålla koll på det.

– Det var roligt att sätta ner trädet i marken, jag kommer att gå hit nästan varje dag. Om det kommer frukt kan fritidsgården använda det, säger han.

Jonas Paulman var nöjd med planteringen av det 85:e trädet. Tankarna fanns även på det 86:e som planterades i Kenya i går, torsdag.

– Det är det första utanför Sverige, säger han stolt.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Brottarmedaljer till Skå IK

Sport Rekordmånga deltog under Luciacupen i brottning i lördags.onsdag 12/12 23:06

Karlberg får kvala till Europacupen

Sport William Hansson segrade under Sverigecupen i slalom och Lukas Karlberg kvalar till Europacup-tävling.onsdag 12/12 23:06