NYÖPPNAT. Taco2Go, även kallat Rolling Streetfood, har nyligen öppnat igen efter att haft stängt i ett helt år. På bild ägaren Birol Akdag och kocken Osborn Nionzima med bonusbarnet Jean Matarr, 8 år. Foto: Sacharias Källdén

Träd förstörde gatuköket på Södermalm – stämmer staden

Efter att kommunens lönnträd växt in i avloppsrören fick Osborn och Birol stänga gatuköket Taco2Go under ett helt år. Nu stämmer de Södermalms stadsdelsförvaltning på 800 000 kronor.

  • Publicerad 20:00, 26 feb 2019

Det var under hösten 2017 som problemen först började på gatuköket Taco2Go på Ringvägen. Kocken Osborn Nionzima, som då drivit restaurangen i ett år beskriver hur en illaluktande odör spred sig i lokalen.

– Kunderna kom in och vände lika snabbt. Man visste inte vad man skulle göra, säger Osborn Nionzima.

Ägaren Birol Akdag kontaktade en firma som konstaterade vattenskada. Medan allt totalrenoverades fick verksamheten hålla stängt. Till våren 2018 slog de upp portarna igen, nu med nytt golv, ny toalett och ny inredning. Men det dröjde inte länge innan gatuköket fick stänga igen. Lukten var tillbaka.

– Det var hemskt. Man kom hit, det var soligt och bästa säsongen och så kunde vi inte ha öppet. Man mådde dåligt, säger Osborn.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Orsaken till problemen visade sig vara ett av de lönnträd som växer precis intill husknuten. Trädets rötter hade växt in i rören och skapat ett bakåtsug från vattenbrunnen. Medan Birol jagade staden under sommarmånaderna, stod grillen stängd. I augusti beslöt han sig för att ta tag i det själv.

– Jag skickade iväg familjen till Medelhavet och var här hela tiden. Vi hade en trafikingenjör som bytte rören och anlitade arborist. Hade vi råkat skada trädet handlar det om miljonskulder, jag vågade inte lämna stället en sekund, säger Birol.

"Förlorat halva kundkretsen"

Taco2Go har nu haft öppet sedan 15 september i fjol. Sedan dess har det gått bra. Men skadorna som orsakades av trädrötterna drabbade mer än bara avloppsrören. Osborn förlorade ett helt års inkomst och all sin personal.

– Jag har börjat om från noll. Jag har förlorat halva kundkretsen, vi hade många stammisar som åkte från Nacka och Farsta. Men har man varit förbi här i flera månader och sett att det är stängt slutar man komma till slut.

Rötter hade växt in rören och skapat ett bakåtsug. Foto: Taco2Go

Marken fick grävas upp hela vägen till brunnen. Foto: Taco2Go

Trots att trafikkontoret avskrev nio månaders hyra har härvan kostat ägaren Birol 800 000 kronor, i allt från uteblivna arrendeintäkter till ombyggnation och uppgrävning av marken. En summa han nu stämmer Södermalms stadsdelsförvaltning på, i egenskap av ägare till boven i dramat: trädet.

Birol säger att han känt sig orättvist behandlad av staden, vars olika enheter bollat runt honom mellan varandra, uppger han.

– Det har varit en labyrint där man inte vetat vem som är skyldig. Staden måste ta sitt ansvar, vi vill inte ha något extra, bara det vi förlorat.

Osborn vill tacka grannskapet för det enorma stödet. Bisquit Konditori mitt emot lät honom låna köket för en catering, och flera grannar har pratat om att starta en namnlista för gatuköket till staden.

– Folk har skrivit och frågat när vi öppnar, ett tag bad jag min flickvän svara, det var för jobbigt att se. Men att jag visste att det fanns människor där ute som älskar min mat och som väntade. Den energin gjorde att jag orkade kämpa vidare.

Få svar om ovanliga fallet

Enligt Birol Akdag skjuter enheterna inom staden över bollen mellan varandra, vilket gjort det svårt att förstå vilken instans som är ansvarig. Något som bekräftas när StockholmDirekt söker kommentar.

Trädet ägs och förvaltas av Södermalms stadsdelsförvaltning, och det är också den som kommer att dras inför rätta enligt gatukioskägaren Birol Akdag. Men stadsdelsdirektör Ann-Christine Jenvén väljer att skjuta över frågan om skadeståndsersättning till stadens försäkringsbolag S:t Erik försäkring.

– Det är ett ovanligt fall och det måste givetvis redas ut ordentligt var ansvaret ligger, men nu är det en fråga för vårt försäkringsbolag och deras juridiska ombud, säger hon.

Är det inte ert ansvar, när det är ert träd som orsakat problemet?

–  I vår tillsynsplan finns inte att granska rotsystem, utan att se till att träden sköts så att det exempelvis inte faller ner grenar. Vad gäller ansvarsfrågan kan jag inte uttala mig, det hanteras nu av försäkringsbolaget.

Men S:t Erik försäkring hänvisar å sida tillbaka till Södermalms stadsdelsförvaltning. Mathias Schütt, skadeansvarig, vill inte uttala sig i frågan alls innan de fått in en formell yrkan som säger "på vilken juridisk grund det påstådda skadeståndskravet vilar". Att StockholmDirekt uppger att det beror på att staden är ansvarig för trädet, spelar ingen roll.

"Jag vill inte gå händelserna i förväg och väljer att inte kommentera det" skriver Mathias Schütt i ett mejl.

BOVEN. Rötterna från lönnträdet intill gatuköket växte in i avloppsrören. Foto: Sacharias Källdén

TACO-MÄSTAREN. Osborn Nionzima har tidigare drivit foodtrucken Rolling Street Food. Foto: Sacharias Källdén