PEPP. Flera nya medlemmar har hittat till Trädgård på Spåret, som nu återuppstått längre fram på tågspåret vid Årstaviken. Foto: Sacharias Källdén

Trädgården på spåret växer fram på ny plats

Efter ett slitsamt sista år vid Skanstull var det länge osäkert om Trädgården på spåret skulle orka fortsätta. Men en ny plats, tillsammans med nya friska krafter i föreningen, har väckt odlarlusten till liv igen.

  • Publicerad 08:30, 20 maj 2018

– Jag har ingen egen balkong så det känns fantastiskt att det finns en sån här plats. Inte bara för att möta andra och lära sig saker, man behöver också bara få bli lite smutsig om händerna ibland, säger Madeleine Kratz.

Trädgården på spåret byggs upp på ny plats

Hon är en av flera nya medlemmar i föreningen Trädgård på spåret, som under de senaste veckorna börjat förbereda sin nya plats på det gamla tågspåret längs Årstaviken. Men utan henne, eller de andra 20-talet nya medlemmarna, är risken stor att föreningen hade gått i graven i samband med flytten från tågrälsen närmare Skanstull i somras.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vandalisering, stölder, bosättningar, nedskräpning och ett ständigt trätande med staden om vem som egentligen bar ansvar för att hantera allt detta hade sugit musten ur de en gång så entusiastiska odlarna.

ÖPPET. "Vem som helst ska känna att man kan komma hit, det ska inte vara läskigt eller finnas några rätt eller fel. Man får lära sig med tiden" säger Philipp Olsmeyer. Foto: Sacharias Källdén

ODLAR. Tomater, gurkor, olika kålsorter, kryddor och sallader är några av grödorna som står på årets meny för odlarna. Foto: Sacharias Källdén

– Tillslut var det bara vi i styrelsen kvar, och det var ju för att vi var tvungna, konstaterar Carl Gentele, ordförande.

Men sedan föreningen kommit överens med staden om en ny plats på spåret, nedanför Södersjukhuset mellan Årstaviken och Södra Årstalundens koloniträdgårdar, strömmade plötsligt nya nyfikna intressenter in och blåste in livskraft i föreningen. Sedan tre veckor tillbaka har de hunnit bekanta sig med området, som har klart bättre förutsättningar än det förra, menar Philipp Olsmeyer.

– Den förra platsen var mörk och undangömd, de som kom dit hade oftast bara gått fel. Här är det öppet och ljust, en fantastisk utsikt, och många som passerar förbi. Det gör att vi kan skapa mer liv här, kasta lite ljus på den här platsen som många kanske inte visste fanns, säger han.

Södermalms populära odling vandaliserad igen

Det är skönt att ha en mindre yta att förfoga över, tycker ordförande Carl Gentele: "På förra stället hade vi 5000 kvadratmeter att sköta om, städa och ansa. Det tog sin tid". Foto: Sacharias Källdén

BYGGER BROAR. Föreningen har fått ett gott bemötande från koloniföreningen intill: "De flesta är nyfikna och gillar att det blir mer aktivitet i området", säger Philipp Olsmeyer. Foto: Sacharias Källdén

– Vi vill ju att det här ska vara mer än en odling, en social mötesplats där man kan slå sig ned och grilla och slappna av, säger Carl Gentele.

Nytt bättre avtal

Det är inte bara den nya platsen som bäddar för en ljusnande framtid. När Trädgård på spåret startade 2012 var det före begreppet stadsodlings existens i Stockholm. Då betraktades föreningen som en kommersiell aktör, med alla krav som det medför, säger Carl Gentele. Men sedan dess har ett så kallat bruksavtal tagits fram, vilket innebär att staden står för arrendekostnaderna – såväl som själva blomlådorna. Om en vecka dimper också 25 kubik jord ned på spåret, signerat stadsdelen. Något som minskar pressen rejält, enligt odlarna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Även om odlingen är mer småskalig nu jämfört med innan, är det här bara början, påpekar medlemmarna. På sikt är drömmen bland annat att föreningens forna kaféverksamhet kan blomma upp igen i parken vid Rackarbacken ovanför, säger Carl Gentele.

– Om allt går bra vill vi gärna utöka och göra fint även runt omkring. Men vi tänker skynda långsamt och ta en sak i taget. Nu börjar vi med att så våra frön, och hoppas komma tillbaka till en djungel i augusti. Så får vi se vart det leder i framtiden.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.