Jakob Grandin ber om ursäkt efter vakskandalen och säger att klubben ska vidta flera åtgärder. Foto: Direktpress

Trädgårdens chef: "Vi har varit blinda"

Vaktskandalen på Trädgården kommer att få långtgående konsekvenser för den populära nattklubben. "Vi kommer att göra interna förändringar", säger chefen Jakob Grandin.

  • Publicerad 12:20, 11 sep 2017

Det har eskalerat under sommaren och nu kände vi att det här är ohållbart

– Vi vet att vakterna har varit en utmaning. Ordningsvakter har alltid varit en utmaning så länge som jag varit i den här branschen.

Det säger Jakob Grandin, en av Trädgårdens grundare. Klubben har arbetat med samma bolag, Svenska förenade säkerhets, sedan starten vid Skanstull 2010, men nu är det alltså över efter grova anklagelser om övervåld, onödiga avvisningar, sexism, rasism och homofobi.

Trädgården sparkar kritiserat vaktbolag

Grandin förklarar att just denna sommar har den stora problematiken gällt bemötandet av gäster i entrén.

– Vi har försökt ändra på det här, jobba med det, haft dialog med vakterna och haft utbildningar. Men det har eskalerat under sommaren och nu kände vi att det här är ohållbart. Vi har varit blinda och inte agerat tillräckligt, säger Grandin.

Enligt honom har de aldrig försökt sopa problemen – som enligt vittnesmålen ska ha pågått länge utan åtgärder – under mattan.

– "Nu reagerar ni, efter kritik på Facebook" – självklart är det här en reaktion på alla negativa omdömen. Det behövs påtryckningar och reaktioner från gästerna, det är så ett samhälle förändras. Vi har gjort fel, vi har inte gjort tillräckligt. Vi sopar inget under mattan och skyller inte ifrån oss. Oskyldiga ska inte misshandlas på vår klubb.

Vill inte hänga ut enskild anställd

Förutom att vaktbolaget nu sparkats på stående fot säger Grandin att det kommer att ske förändringar internt på Trädgården. Exakt vad det innebär vill han inte gå in på än.

En av de anklagelser som riktats mot klubben via Facebook gäller en avvisning. En av klubbens anställda ska ha krävt att en gäst skulle be vakterna om ursäkt efter att alla i ett sällskap inte kommit in. I vittnesmålet beskrivs det som att den anställde är rädd för vakterna och "darrar som en kvist".

– Jag vill inte hänga ut enskilda anställda hos oss. Det är vi som organisation som bär ansvaret. Det är vi som inte informerat eller utbildat tillräckligt. VI tar på oss det och kommer att göra strukturella förändringar, säger Jakob Grandin.