Sittande klubbhäng. Trängseln och minglet som vanligtvis råder på utomhusklubben ska nu ersättas av gäster sittandes på 400 stolar med en meters mellanrum. Foto: Direktpress (arkivfoto) / Mostphotos

Trädgårdens oväntade coronadrag – letar hundratals stolar

Minst en meter mellan gästerna – som måste sitta vid ett bord. Det är vad som nu gäller på uteserveringar, något som fått Trädgården att ge sig ut på en intensiv jakt på stolar.

  • Publicerad 16:51, 6 jul 2020

Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter för krogar träder i kraft på tisdag 7 juli. Förutom att gäster ska möjlighet att tvätta och sprita händerna får servering av mat eller dryck endast ske till besökare som sitter vid ett bord eller en bardisk.

Och enligt de nya reglerna ska vara minst en meter mellan gästerna.

– Inom ett sällskap kan man sitta tillsammans. Där har man som gäst ett eget ansvar att hålla behörigt avstånd. Men till andra gäster är det minst en meter som gäller, säger Anna Wetterqvist på Folkhälsomyndighetens presstjänst.

Över 200 krogar i Stockholm har kontrollerats

Det här har gjort att Trädgården vid Skanstull, som har en stor yta utomhus, kan ta emot 500-600 besökare under en kväll och samtidigt garantera säkerheten. Men de måste ha fler sittplatser.

– Vi köper stolar så det står härliga till, för varje gäst måste ha någonstans att sitta. Vi har hittills lyckats få tag på typ 400 stolar, säger Jakob Grandin, grundare av Trädgården.

Hur får man tag på 400 stolar?

– Det undrar jag också. Vi köper allt vi kommer över från höger och vänster. Fråga mig inte hur, men vi har lyckats få tag på en irländare som kränger iväg gamla rottingmöbler. Han fattar ingenting, är helt svettig och säger bara ”vad händer, varför vill alla ha stolar helt plötsligt”.

Får det vara mer än 50 personer på en uteservering?

Ja, det får det. 50-personersregeln handlar om tillståndspliktiga verksamheter, som till exempel demonstrationer. Uteserveringar omfattas inte av den. Restaurangägaren måste dock se till att gästerna kan hålla avstånd till varandra, har tillgång till handsprit och att det inte uppstår trängsel.

– Har man en stor uteservering kan det sitta mer än 50 personer där. Det viktiga är att det är minst en meter mellan gästerna, säger Anna Wetterqvist på Folkhälsomyndighetens presstjänst.

I och med den nya lagstiftningen som träder i kraft 7 juli har kommunen ansvaret för tillsynen och ska se till att krögarna sköter sig.

Visa merVisa mindre