NAMN. Bendanrondellen, mellan Bredden och Bollstanäs, får inte heta "Trädgårds-Lasses rondell". Medborgarförslaget om namnbytet avslogs i kommunfullmäktige. Foto: Pelle Audell

"Trädgårds-Lasses rondell" fick nobben av kommunen

Bendanrondellen har hetat just så i över tjugo år. Och så kommer det att förbli. Förslaget att döpa om rondellen mellan Bredden och Bollstanäs till "Trädgårds-Lasses rondell" fick kalla handen i kommunfullmäktige.

  • Publicerad 11:30, 25 maj 2020

Det var på förra veckans kommunfullmäktige som medborgarförslaget om ett namnbyte på Bendanrondellen i Upplands Väsby behandlades – och avslogs.

Rondellen, som ligger i korsningen Bendanvägen-Bjursvägen-Breddenvägen, föreslogs byta namn till "Trädgårdslasses" rondell. Smeknamnet "Trädgårds-Lasse" döljer en för många välkänd Väsbybo, Lars Andersson, som var den sista ägaren av en handelsträdgård i Bollstanäs. Många Väsbybor har genom åren handlat tomater och andra grönsaker av "Barfota-Lasse", som han även kallades – en profil i både Bollstanäs och Väsby.

Pratat med brodern

Arbetsgruppen för namnberedningen på kontoret för samhällsbyggnad kontaktade släkten till Lars Andersson i frågan om ett eventuellt namnbyte på rondellen. Brodern svarade då: ”Det vore både roligt och hedrande om Lasse blir ihågkommen på detta sätt i grannskapet.”

Men det blev ändå ett nej till namnändringen – av flera anledningar. Dels anser namnberedningen att namnet Bendanrondellen, som etablerades redan 1998, är så inarbetat, dels att platsen för handelsträdgården förr eller senare kommer att få en ny
användning.

"Trädgårds-Lasse" får annan plats

Namnberedningens arbetsgrupp anser därfö att Bendanrondellen ska behålla sitt namn och "Trädgårds-Lasse" blir ihågkommen med en namnsättning på en eventuell gata, plats eller byggnad på handelsträdgårdens ursprungliga plats.

"Trädgårds-Lasse” läggs in som namn i namnberedningens namnbank för framtida användning.

Vem var "Trädgårds-Lasse"?

Lars Andersson, även kallad Trädgårds-Lasse, var välkänd i Bollstanäs. Hans handelsträdgård låg utefter Grimstavägen mitt emot Flädervägens småhus, cirka 700 meter från rondellen.

Verksamheten är nedlagd. I dag återstår ett växthus och en större äng.

Lars Andersson föddes 1936 och dog sommaren 2018, några månader innan han skulle fylla 82 år.

Han gick även under smeknamnet "Barfota-Lasse".

Källa: Upplands Väsby kommun med flera.

Visa merVisa mindre

BENDANRONDELLEN. Namnet Bendanrollen blir kvar, trots förslag om namnbyte. Foto: Pelle Audell

Stockholm Direkt