Gamla anor. Historien om Lövsta gård sträcker sig så långt bak som till 1350-talet. Foto: Liselotte Lundgren

Trädgårdsdagen ger mer liv på nytt åt Lövsta gård

Den 12 maj, klockan 11-16, ska Trädgårdsdagen förgylla Lövsta gård med blommor i mängder, historievandring, nybakta bullar – och förhoppningsvis många besökare.

  • Publicerad 15:10, 26 apr 2019

För tredje året i rad arrangeras Trädgårdsdagen på Lövsta gård i Bro. Första året kom drygt hundra besökare, och förra året ökade antalet till nästan 250.

– I år har vi fler dragplåster. Medlemmar från föreningen Konstformer ställer ut, som vi samarbetar med numera. Det blir blomloppis och musik. Elisabeth och Peter Holmberg spelar folkmusik, säger Liselotte Lundgren, som sitter i styrelsen för Stiftelsen Lövsta gård.

Hon vill lyfta fram att evenemanget är för hela familjen. Främst för de små kommer Naturskyddsföreningen i Upplands-Bro att bygga små hus för humlor och bin. Lars Axelsson, ordförande i styrelsen, kommer att hålla föredrag om fossiler. Blommorna som säljs kommer från Tuna Trädgård.

– Jag berättar om att få liv pelargonsticklingar och hur du får dem att leva länge, säger Liselotte.

Uppskattad rundvandring

Agneta Nygren, även hon styrelsemedlem, har grävt i historien om Lövsta gård, vilken kommer att berättas under rundvandringar på gården.

– Rundvandringen uppskattas enormt. Agneta har sammanfattat viktiga händelser genom åren från år 1350. Det är underbart att det här får finnas kvar till eftervärlden, säger Liselotte.

Om planen går i lås, och utskänkningstillståndet inte kostar för mycket, blir det även ölprovning i samarbete med Frequency Beer Works från Säbyholm.

Trädgårdsdagen har gett mer liv åt Lövsta gård, och det är Liselotte Lundgren väldigt glad för. Dessutom lockar Högvaktens årliga hästsläpp i början av juni många åskådare. Förra året var även ett av konstrundans stopp vid Lövsta gård, vilket det även kommer att vara i september i år. Och kring jul anordnades julstuga.

Men utöver dessa evenemang bokas inte gården särskilt ofta.

– Det behövs fler. Folk kan tycka att det är avsides och för litet, men det är jättestort. Det rymmer 80 personer.

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt