Barnmorskan Lisa Ryding leder arbetet med Barnmorskemomttagning Foto: Yanan Li

Träffa barnmorskan snabbare – i mobilen

Alla Stockholms 31 barnmorskemottagningar erbjuder nu en ny tjänst som ska göra det enklare för patienter att få rådgivning. Snart är det även dags ungdomsmottagningarna.

  • Publicerad 08:21, 5 mar 2019

På alla Regiondrivna barnmorskemottagningar i Stockholm erbjuder de nu snabbare rådgivning av en professionell barnmorska – via videosamtal.

Videomöten kommer erbjudas under hela dagen och man är då inte begränsad till mottagningarnas drop-in tider.

– Man kan se det som ett komplement till befintlig vård då videosamtalen inte passar sig för all typ av vård, säger Lisa Ryding som är verksamhetschef på BMM Stockholm Södra och menar att de fysiska kontrollerna fortfarande är viktiga.

Videobesök hos läkaren ska korta kön till vårdcentralen

Enligt henne slipper nu patienterna många gånger sitta och vänta i ett väntrum. Hon menar också att tjänsten fungerar bra för den som har det svårt att ta sig ifrån exempelvis hemmet eller arbetsplatsen.

– För de som behöver byta ut sin hormonspiral blir det nu ett fysiskt möte mindre eftersom att vi nu kan skriva ut receptet digitalt, säger Lisa Ryding som trycker på de vanligaste frågor gäller just preventivmedel och förlängning av recept.

Patienten kan också visa exempelvis utslag istället för att beskriva dem under videochatten.

För att svara upp på bredden av patienternas frågor använder de sig av de mest rutinerade barnmorskorna på videochatten. Och för att undvika överbelastning har de även anställt ny personal på de fysiska mottagningarna.

– Eftersom att de själva får avgöra om det behövs en fysisk undersökningen blir vården nu effektivare för både personal och patienter. Och behövs en fysisk undersökning erbjuder vi såklart en tid på en av våra 31 barnmorskemottagningar, säger Lisa Ryding.

Den 11 mars kickar även videochatten igång på alla landstingsdrivna ungdomsmottagningar i Stockholm.

Så här videochattar du:

Patienter som vill ha ett videomöte med en barnmorska bokar och genomför videomötet i appen "Alltid öppet".

När patienten loggat in med BankId i appen under "Barnmorska online" får man välja bland olika kategorier och besvär.