Poppis hos panschisar. Baltzar börjar med betalkort och lunch. Foto: Tomasz Pozar, Mostphotos

Träffpunkt för äldre på Kungsholmen börjar sälja lunch

Baltzar drar på med mer verksamhet. Pensionärernas populära träffpunkt börjar med större matservering, betalkort, och uppmärksammande av minoritetskulturer.

  • Publicerad 16:18, 27 nov 2019

Paj, sallad, soppa, gratäng, eller en matig smörgås. Plus vegoalternativ varje dag, samt egenbakat bröd. Från och med januari 2020 så börjar Baltzar med lunch, utöver det fika man alltid sålt.

Den kommunala mötesplatsen för seniorer ligger sedan fem år tillbaka på Bolinders plan 1, inne i vårdboendet Serafen. Från och med årsskiftet börjar man även att ta emot betalkort. Tidigare har man endast tagit kontanter.

Någon plan på att sluta ta emot sedlar och mynt, finns dock inte ännu.

– Vi kör båda under en provperiod i tre, fyra månader, och sedan utvärderar vi och ser vad gästerna vill ha. Det är krångligare med kontanter, och det kostar, men det finns en stor efterfrågan hos de äldre att kunna fortsätta handla med dem, säger Rasmus Jonlund (L), nämndordförande i Kungsholmens stadsdelsområde.

Nu får alla plats hos Baltzars

Annat nytt för 2020 är att Baltzar börjar uppmärksamma de nationella minoriteterna finska, samiska och meänkieli. Självständighetsdag, nationaldag och flaggdagar ska uppmärksammas med aktiviteter och fika från de olika kulturerna.

Baltzar ska under nästa år också börja föreläsa om och visa upp modern teknik som kan hjälpa seniorer att klara sig själva i vardagen. Därför ska man till exempel köpa in robotdammsugare, GPS-klocka och digitalt lås, för att kunna förklara hur de fungerar.

Personalens larm: Hinner inte duscha eller gå ut med de äldre

Baltzar

Lunch: måndag till fredag, klockan 11-14.  

Fika: måndag-fredag, klockan 10-15.30.