Släckt. Mitt i lunchrushen på fredagen bröts strömmen i tunnelbanetrafiken. Här tåget mot Skarpnäck vid S:t Eriksplan. Foto: Sacharias Källdén

Trafiken igång igen efter stora t-banestoppet

Vid lunchtid kapades strömmen på gröna linjen efter ordningsproblem vid Odenplan. Enligt SL hade en obehörig person rört sig på spåret.

  • Publicerad 12:40, 22 nov 2019

Vid 12.50-tiden meddelade SL att personen tagits upp från spåret oskadd, och att trafiken snart är igång som vanligt igen.

– Däremot kan man som resenär räkna med att det blir en del följdförseningar som det brukar vara efter ett sånt här stort stopp, säger Elin Lindström på SL:s presstjänst.

Stoppet gällde för tunnelbanans samtliga gröna linjer mellan Fridhemsplan och Slussen i båda riktningarna. Ersättningsbussar beställdes men drogs sedermera tillbaka eftersom situationen avhjälptes så pass fort. I samband med stoppet hänvisades resenärer mellan T-centralen och Slussen till tunnelbanans röda linje.

– Vi har behövt stoppa trafiken i ganska stor sträcka i innerstan. Vi har vår personal och polis på plats, sade Elin Lindström vid 12.30-tiden.

Det är oklart hur många som påverkats av strömavbrottet.

– Det är jättesvårt att säga. Som tur är så är det inte i rusningstrafik, då hade det varit svårare påverkan och svårare att ersätta med bussar. Det blir givetvis en viss påverkan även nu men det hade kunnat vara färre, säger Elin Lindström.

Hur vanligt är det att man behöver bryta strömmen på grund av obehöriga?

– Det är svårt att säga på rak arm. Inte särskilt vanligt, men alldeles för vanligt i vårt perspektiv.