Trafiken igång på gröna linjen igen

Efter morgonens växelhaveri på gröna linjen är trafiken nu igång igen. ”Det har varit riktigt besvärligt”, säger SL:s presskommunikatör Claes Keisu.

  • Publicerad 11:50, 6 maj 2019

Sedan tidigt i morse har gröna linjen haft stora förseningar till följd av ett signalfel. Det har resulterat i att tunnelbanetrafiken mellan Odenplan och Alvik har varit avstängd i båda riktningar och resenärer har i stället hänvisats till buss på sträckan.

Prognosen för när felet skulle vara avhjälpt har skjutits fram under morgonen, och ett tag beräknades det kunna ske först vid 12-tiden.

Men nu meddelar SL att trafiken går som vanligt igen.

– Trafiken är i gång sedan 10.45. Den går i princip helt enligt tidtabell, säger Claes Keisu, presskommunikatör vid SL.

"Riktigt besvärligt"

Morgonen har minst sagt varit tuff för resenärer som drabbats av stoppet. Särskilt utsatta har de varit som tog ersättningsbuss från Alvik, och därmed fastande i köer på Tranebergsbron när körfälten korkade igen av det ökade antalet bilister, som under förmiddagen har varit fler än vanligt på sträckan.

– Det har varit riktigt besvärligt för resenärer från Västerort. Det blev tvärstopp och har stått helt still under vissa perioder på Tranebergsbron. Vi har sett bilder på ringlande köer, säger Claes Keisu.

Under morgonen har även skyltarna vid tunnelbanestationerna visat fel information, vilket också skedde till följd av det inträffade felet på signalsystemet.

"Inga farhågor"

Enligt SL finns inga indikationer på att felet kommer att upprepas under veckan.

– Nej, vi har inga farhågor för att det här kan tänkas återkomma. Nu har vi låste de här växlar i fasta lägen, säger Claes Keisu.

Det var i helgen som det installerades nya växlar på spåren i samband med renoveringen av Fridhemsplans station. Detta har gjorts för att trafiken under tiden som renoveringen pågår ska kunna passera Fridhemsplan på ett spår.

– Tågen kommer inte att stanna på Fridhemsplans station under renoveringen. De kommer i stället att gå förbi på ett spår i taget under sommaren vilket innebär att vi har behövt sätta i de här växlarna för att kunna växla spår före Fridhemsplan. Nu är det gjort och nu låser vi växlarna i fasta lägen, säger Claes Keisu.

Ny prognos för kaoset på gröna linjen

Stora problem på tunnelbanans gröna linje

IGÅNG. Trafiken är nu igång igen på gröna linjen. (Bild tagen vid annat tillfälle). Foto: Mostphotos