Osäker passage. Backen ner mot rondellen där bilisterna kör alldeles för snabbt. Foto: Mathias Persson

Trafikerad skolväg i Vällingby får kritik av förälder

Bilar i för hög hastighet passerar ett övergångsställe i slutet av Vällingbyvägen nära Nälstaskolan. Det menar en förälder som vill att trafikplatsen ska bli säkrare. Men staden har ännu inga besked att ge om några åtgärder kommer vidtas.

  • Publicerad 12:03, 26 feb 2020

Vi har tidigare skrivit om trafikfaran på ett övergångsställe på Vällingbyvägen vid Tornedalsgatan, som elever som går mellan Vällingbyskolan och Nälstaskolan behöver korsa. Ett övergångsställe som staden ska göra säkrare.

Föräldern Mathias Persson har barn som går i Nälstaskolan, men bor på motsatt sida av Vällingbyvägen. I flera år har hans barn ihop med många andra behövt korsa Vällingbyvägen precis innan rondellen vid Täbylundsvägen och Råckstavägen, där Mathias Persson uppger att bilister kör alldeles för fort.

Han tycker att det är positivt att övergångsstället vid Tornedalsgatan ska fixas, men tycker att även övergångsstället vid rondellen borde åtgärdas.

– Det är märkligt att man faktiskt inte tittar var barnen går varje dag. Jag har i flera år påpekat den farliga korsningen, men ingen politiker har lyssnat, säger Mathias Persson som är pappa till en tioåring och en tolvåring.

Trafikerat. En förälder menar att bilar kör i alldeles för hög hastighet vid Vällingbyvägens slut vid rondellen. Genrebild. Till höger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad. Foto: Mikael Andersson/Linda Gren

Det pågår två parallella projekt för att öka trafiksäkerheten i Stockholm, "Säkra och trygga skolvägar" och en ny hastighetsplan. Planen för säkra skolvägar går bland annat ut på att se över övergångsställen upp till 300 meter från skolorna. Denna korsning ligger dock mer än 300 meter från skolan och ingår därför inte i planen.

– Det är för att det är en stor äng mellan skolan och korsningen. Ska man ta en säkrare väg blir det en stor omväg och vi vet ju att barn fungerar inte så, säger Mathias.

Lågstadieelever tvingas över hårt trafikerad väg

Viktig fråga

Daniel Helldén (MP) trafikborgarråd i Stockholms stad, menar att säkra skolvägar är prioriterat.

– Jag förstår föräldrarnas oro. Det är viktigt att vi har säkra och trygga skolvägar för våra barn i Stockholm. Det är ett prioriterat arbete och något vi har ett särskilt program för med egna resurser, säger han.

Samtidigt är det inte klart om några åtgärder kommer att sättas in vid rondellen på Vällingbyvägen.

– Senare under våren kommer trafiknämnden besluta om hastighetsplanen för Hässelby-Vällingby, så såna här synpunkter är värdefulla och jag tar med mig det i det fortsatta arbetet. Men det är fortfarande tidigt och jag har inte sett Trafikkontorets förslag ännu, säger Daniel Helldén.

Trafiksäkerheten

"Säkra och trygga skolvägar" är Stockholms stads satsning på att göra vägen till skolan säkrare för barn. Mål 1 är att i första hand ska viktiga stråk och passager på en radie av cirka 300 meter från skolor åtgärdas.

"Hastighetsplanen". 750 miljoner har märks för trafiksäkerhetsåtgärder i hela kommunen. Under 2020 ska trafiknämnden ta beslut om hastighetsplanen för Hässelby-Vällingby. Generellt innebär den nya planen att man på många ställen runtom i Stockholm sänker hastigheterna till 30km/h eller 40km/h. Detta görs oavsett satsningen "Säkra och trygga skolvägar".

Visa merVisa mindre

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt