Kaos. Många tycker att trafiksituationen i Kyrkbyn inte fungerar idag. Foto: Mikael Andersson

Trafikkaos skapar smitväg vid skola i Täby

Efter avstängningen av Jarlabankes väg har det blivit trafikkaos i Täby Kyrkby. Polisen har nu extra kontroller vid "smitvägen".

  • Publicerad 12:21, 31 jan 2020

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/nu-byggs-tillfalligt-busstorg-vid-kyrkbyn/repsit!4XM1dMUexRDHBcRTPlWrMQ/

Den 16 december stängdes järnvägsöverfarten vid Jarlabankes väg i Täby Kyrkby av för biltrafik, på grund av arbetet med järnvägens nya överfart.

Något som har lett till en lätt kaosartad situation i trafiken. De som bor på östra sidan av järnvägen måste ut på Arningeleden eller köra runt för att komma till stan och Täbykärnan. En av dem är Conny Aspfors.

– Det blir ju en fruktansvärd omväg om man ska ta bilen. Det borde gå att hitta en annan lösning, säger han.

Bussgatan blev en smitväg

För att leda om bussarna till Byle har man skapat en ny bussgata. Bussen går över järnvägen vid Prästgårdsvägen och sen parallellt med järnvägen på Skolhagsvägen.

Problemet? Bussvägen förbi Midgårdsskolan och Skolhagenskolan har blivit en smitväg för Kyrkbyborna. När TäbyDirekt var på platsen i en timme valde fem bilar att köra på vägen.

Polisen i Täby har de senaste dagarna ökat närvaron på platsen. Under ett tillfälle fick elva Täbybor böter säger kommunpolis Jan Berlin.

– Det har varit en hel del problem i området med tanke på avstängningen och vi får många samtal från boende som även menar att många kör för fort i villakvarteren efter avstängningen, säger han.

Täbybon Henrik Von Trzaska hämtar sitt barn från förskolan vid vägen. Han bor på södra sidan och kan på ett vis förstå de som väljer smitvägen.

– Man får köra bort mot Vallentuna annars. Tidigare tog man bara bilen rakt över spåret. Jag kan ha förståelse för att de kör här, de borde gjort bygget i fler etapper, säger han.

Helst hade han sett att de hade låtit ett körfält på Jarlabankes väg vara öppet.

Smitväg. En del av Skolhagsvägen vid Täby kyrkby station används som smitväg av bilister, trots bilförbud. Foto: Mikael Andersson

Täbybon Conny Aspfort tycker situationen skapat onödigt mycket problem och efterlyser även bättre information.

– Helt plötsligt kommer det upp ett staket, inga skyltar och dålig information, allt sker på samma gång, säger han.

Christer Ahlbäck, som också bor Kyrkbyn menar att mycket sker samtidigt men att man får stå ut.

– Men får leva med det, de gör ju förbättringar, säger han.

Förbättring. Noa och Villmer blir hämtade av pappa Christer Ahlbäck från skolan, visst är det mer trafik vid skolan menar han, men han tycker det är värt då kommunen gör förbättringar. Foto: Mikael Andersson

Kommunens projektledare för Roslagsbanans dubbelspårsutbyggnad Marcus Gyllenberg har förståelse för att Kyrkbyborna upplever situationen problematisk.

– Det bli knöligt när en stor byggnadsentreprenad ska pågå i ett sådan område. Vi försöker informera så mycket som möjligt på hemsidorna, säger han.

Men förändringar kommer att ske. Bland annat ska farthinder upp vid Lokevägen och Härdstigen för få ner hastigheten. Kommunen har även satt upp ett stoppljus vid Härdstigen ut mot Vikingavägen, för att göra det lättare att komma ut på Vikingavägen.

"El-bom" ska lösa smitvägen

Smitvägen kommer även stängas av, för alla utom bussarna. Detta genom en elektrisk bom som ska öppnas med fjärrkontroll av busschaufförerna.

– Vi ska gräva ner ström och bommen ska köpas in men den ska upp så fort vi kan, säger han.

Tills bygget är klart i oktober i år kommer trafiken vara ansträngd.

– Vi kommer se över om vi kan göra förbättringar, till dess kan man bara vädja om att man kör lugnt och förståndigt, säger Marcus Gyllenberg.

Lösningar. Kyrkbybon Conny Aspfors tycker det borde finnas bättre lösningar än den som är idag och att kommunen borde informera mer om vad som sker. Foto: Mikael Andersson

Vad tycker du om trafiksituationen Täby Kyrkby?

  • Den fungerar bra, trots ombyggnationer
  • Det är ok, men de borde gjort det i fler etapper
  • Nej, den är inte fungerande