RÄDD. Mary Johansson, 10 år, har ridit i ett år. "Det är läskigt med all trafik. Många kör väldigt fort men cyklisterna är värst", säger hon. Foto: Leif Oldenburg

Trafikkaos utanför ridskolan

Barn på hästar, fotgängare, barnvagnar, bilar – och cyklister i full fart. Situationen utanför Hufvudsta ridklubb är kaotisk. För några veckor sedan inträffade ett allvarligt tillbud.

  • Publicerad 09:18, 20 okt 2019

Tänk om en cyklist skulle köra rakt in i en häst med ett litet barn på.

KARTA. Två kommunalråd och två tjänstemän besökte ridklubben. Foto: Leif Oldenburg

En minderårig ridskoleelev hade precis klivit av sin cykel och korsade den smala promenadvägen in mot entrén till stallet. Då kom en cyklist i full fart ner för Huvudsta Allé. Cyklisten körde rakt in i bakhjulet på elevens cykel.

– Det var en rejäl smäll. Cyklisten fick plåstras om. Eleven chockades och klarade inte av att rida just den här dagen, berättar ridläraren Denise Rudebeck Renström.

Varje dag tar ridskolan emot ett 60-tal elever. De flesta är minderåriga. Ponnylektionerna för de allra yngsta börjar vid 16-tiden. Eleverna rider ut på rad och korsar Huvudsta Allé.

Det är också då, när klockan närmar sig 17, som den verkliga rusningstrafiken börjar. Bilar rullar ut från parkeringen – och i den långa backen nerför Huvudsta Allé kommer cyklisterna i full fart. Inte alla bryr sig om 30-skyltarna.

– Det är nästintill livsfarligt. Bilisterna vet att de har väjningsplikt men det verkar som om vissa cyklister struntar i trafikreglerna, säger Denise Rudebeck Renström.

Blir utskälld

Många cyklister försöker bryta ledet av hästar som korsar allén.

– Eller också skriker de att vi ska flytta på oss. Jag ställer mig i vägen när jag är ute med mina elever och får ofta en rejäl utskällning.

Hästar är flyktdjur och kan börja skena om de blir skrämda, men ännu har ingen allvarlig olycka inträffat.

– Men tänk om en cyklist skulle köra rakt in i en häst med ett litet barn på. Det kan sluta riktigt illa, säger Denise Rudebeck Renström.

Solna stad har uppmärksammat problemen. I förra veckan var två kommunalråd och två tjänstemän från trafikförvaltningen på plats för att studera rusningstrafiken utanför stallet.

Tekniska nämndens ordförande Magnus Persson håller med om att något måste göras.

– Mixen av olika trafikslag funkar inte bra. Helt klart måste vi göra något och det är åtgärder på gång, säger han.

I över en timme diskuterade tjänstemän och kommunalråd olika trafiklösningar med representanter för ridskolan. Sedan vek man ihop kartorna och åkte tillbaka till stadshuset.

– Nu fick politikerna se själva. Jag hoppas att de tar oss på allvar nu, säger Denise Rudebeck Renström

RUSNING. Efter klockan 16 börjar rusningstrafiken, först framåt klockan 18 lugnar det ner sig. Foto: Leif Oldenburg

Stor ridanläggning

Hufvudsta Ridklubb och Hufvudsta ridskola är belägna på Huvudsta Gård.

Ridklubben bildades 1968 och har cirka 500 medlemmar, de flesta flickor mellan 10 och 25 år

Enligt hemsidan vill klubben främja  ridning, både som folksport och som tävlingsgren med dressyr och hoppning.

Anläggningen ägs av staden men drivs på entreprenad av ridklubben.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt