Nytt. Så här ska Arninge station se ut. Foto: Ahlqvist&Almqvist arkitekter

Trafikkaos väntar - fyra vägprojekt samtidigt

Under året kommer flera arbeten med kollektivtrafiken att dra igång i Täby, Danderyd och Vallentuna. Detta kommer ställa till stora problem för resenärerna redan i april.

  • Danderyd
  • Publicerad 08:50, 9 mar 2020

Roslagsbanan stängs av den 5 april, E18 rustas upp, fortsatt avstängning på delar av Jarlabankes väg och fortsatt arbete vid Arninge station samtidigt. De många arbeten med att förbättra kollektivtrafiken som nu sker i Danderyd, Täby och Vallentuna kommer snart att påverka många resenärer.

Det största arbetet kommer att ske då Roslagsbanan stängs av från Täby kyrkby och ända upp till Kårsta. Detta görs för att man ska bygga dubbelspår mellan Täby kyrkby och Kragstalund. Samtidigt kommer man att passa på att förbättra stationerna mellan Kragstalund och Kårsta.

Täby och Vallentuna påverkas mest

Främst kommer detta att påverka Täby- och Vallentunaborna. Men även de som tar bussen från Danderyds sjukhus kommer att påverkas då fler resenärer kommer att åka via bussterminalen.

Mira Qvarnström, 33, Alma, 8, och Saga, 2, från Vallentuna. Foto: Elinor Karlin

För Vallentunaborna Mira Qvarnström, 33, Alma, 8, och Saga, 2, kommer Roslagsbanans renovering inte ge så stor påverkan. De stannar i Vallentuna om dagarna och åker inte regelbundet. Däremot, för de äldre barnen i familjen lär det bli en stor omställning.

– De åker ju till Täby centrum så gott som varje dag. Det kommer förmodligen bli vi som får skjutsa i stället, säger Mira Qvarnström.

Foto: Bella Franzén

En av de som reser via Danderyds sjukhus ofta är Melvin Walfridsson. Hon berättar att hennes buss redan bara går en gång i halvtimmen eller ännu mer sällan.

– Så för mig är det redan en ansträngd situation att åka genom Danderyd. Men sätter de in en ersättningsbuss som anpassas efter Täby och Arninge är det jättebra. Men de kommer nog ta det som är mest prioriterat. Det kommer nog bli jobbigt under ett år eller så men sen blir det nog bra.

Påfartsramp stänger

Som vi tidigare skrivit ska en ny station vid Roslagsbanan göras klart vid Arninge. Stationen är färdig men det återstår lite arbete innan tågen kan stanna på stationen. Det arbete som är kvar innebär att man kommer att stänga av påfartsrampen till E18 norrut i ett år.

Roslagsbanan dras om förbi Arninge

Vid den nya stationen ska det byggas busshållplatser, vägar och cykelbanor. Under sommaren 2020 och 2021 kommer man även att stänga av ett av de två körfälten i vardera färdriktning under sex veckor.

Jättebygge för bättre kollektivtrafik i Norrort

Även busstrafiken ska få en upprustning. Under somrarna 2020 och 2021 kommer Trafikverket att arbete med att bredda och förbättra busskörfältet mellan Danderyds sjukhus och Viggbyholm. Det kommer också att förlängas till Arninge. Dessutom kommer man mellan Stocksund och Arninge installera ett intelligent transportsystem som varnar kör köbildning bland annat. Det blir också bullerskydd och nya busshållplatser längs E18.

Så kan du resa under arbetena

Roslagsbanan: Du som reser med Roslagsbanan kan istället resa med ersättningsbussar till och från Täby kyrkby. En parkeringsplats med drygt 230 platser kommer att öppna tillfälligt på prästgårdsvägen. Vilket kommer att innebära mer resenärer vid Danderyd Sjukhus bland annat.

Arninge station: Det kommer gå att ta sig fram på E18 men man får vara uppmärksam på sänkta hastigheter och körfälts som flyttas.

E18 mellan Stocksund och Viggbyholm: Vägen kommer att vara öppen, men bussarna kommer att köra i de vanliga körfälten och hastigheten kommer att sänkas till 70 km/h.

Jarlabankes väg: Övriga övergångar i området kommer fortsätta vara öppna.

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34