Kjell Forsström vid skylten som han vill ändra på. Foto: Johann Bernövall

Trafikpolis rasar mot farliga rondellen

Den före detta trafikpolisen och Kungsholmsbon Kjell Forsström har sedan 2010 kämpat för att göra farliga rondellen vid Lindhagensplan säkrare. Här är hans lösning.

  • Publicerad 12:02, 23 feb 2018

2009 slutade Kjell Forsström som trafikpolis, och året därpå flyttade han till Lindhagen. Som trafikintresserad gladde han sig åt den nya rondellen vid Lindagensplan, som stod klar 2010. Men glädjen byttes snabbt till en irritation. Rondellen är enligt Kjell Forsström inte alls så säker som den hade kunnat vara. Och framförallt har det att göra med skyltningen.

– Det handlar om takportalen (skylten ovanför vägen, reds anm) när man kommer in i rondellen från Lindhagensgatan, förklarar Kjell Forsström, som trots att han tillbringat många år och mejl med frågan har distans till det han sysslar med. Han lovar trafikkontoret att han ska hålla sig lugn, så fort det här är ordnat.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Kanske är det något EU-direktiv som står i vägen, som inte jag känner till, lägger han ödmjukt till.

Ändringen som han vill få till är att skyltningen på takportalen ska lägga till anvisningen "Fridhemsplan", även på den högra sidan av skylten. Detta för att det då förklarar för trafikanterna att det går att ta den högra filen i rondellen och svänga ut mot Fridhemsplan i den tredje utfarten ur rondellen.

Idag skyltar endast den vänstra sidan av takportalen mot Fridhemsplan vilket gör att de som ska mot Fridhemsplan väljer det vänstra körfältet. Därmed måste de passera genom de två högra körfälten när de lämnar rondellen. Det ökar risken för olyckor.

– Eftersom bussarna kör den vägen så blir det extra struligt när 10 av 10 bussar väljer "fel" körfält, säger Kjell Forsström.

Han har påtalat detta för trafiknämndspolitikerna och trafikkontoret, och har ritat en pedagogisk skiss (se nedan). Trots detta har de raka svaren uteblivit. Det är som att tala med en vägg, tycker Kjell Forsström.

– Man hänvisar till tyck till-appen, men jag tycker inte det räcker. Ett öppet hus för sådana här frågor borde arrangeras, och görs det idag så är det inget jag märkt av. Jag är övertygad om att man egentligen vill ha den här kontakten med medborgarna, säger han.

När tidningen tar upp Kjells förslag med trafikkontoret så är de medvetna om att det existerar. Och man erkänner att rondellen inte är helt perfekt byggd.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

"Hade vi byggt idag hade den inte sett ut exakt som idag, men trafikkontoret kommer inte att prioritera en stor ombyggnation av hela cirkulationen. Om det däremot är förslag på mindre justeringar så kan vi titta närmare på dem", skriver trafikkontorets pressansvarige Erik Söderberg i ett mejl.

Förre trafikpolisen Kjell Forsström har ritat upp hur han tycker att rondellen vid Lindhagensplan borde se ut. Foto: Illustration: Kjell Forsström

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.