Trafiksituationen på Enebybergsvägen – ”Alla kan inte åka samtidigt”

Ny gångväg, ny cykelväg, ny refug och mycket mer är på gång. Arbetet på Enebybergsvägen har pågått en längre tid. Frågan är: hur har förändringarna påverkat bilisterna?

  • Publicerad 19:01, 23 okt 2017

Lars Söderlund, trafiksäkerhetssamordnare i Danderyds kommun, menar att ombyggnationen av Enebybergsvägen har gett Danderydsborna och grannkommunerna en möjlig transportväg för cykel.

– I och med ombyggnationerna har man fått en fin gångbana och cykelbana. Och det är något som beslutades för länge sedan för att öka cyklandet i kommunen, men även från andra kommuner, säger Lars Söderlund.

"Katastrof"

Men många vittnar om att den nya vägen har lett till att trafiksituationen för bilister blivit betydligt sämre. Leif Ekman och Magdalena Urdl är två bilister som transporterar sig på vägen, och båda är missnöjda med situationen.

– Det är katastrof. Bussfickorna är borta och det skapar köer. Det tar mycket längre tid att ta sig fram än vad det gjorde förut, säger Leif Ekman.

– Det är mycket kö på morgonen på grund av trafikljusen. Kommunen provade att stänga av trafikljusen under en period och då funkade det jättebra. Jag förstår inte varför de inte lät det vara så bara, säger Magdalena Urdl.

Leif Ekman tycker trafiksituationen är en "katastrof".

Men Lars Söderlund håller inte med. Han säger att det är färre bilister som använder vägen och menar att trafiksituationerna är densamma.

– Det är mindre trafik på Enebybergsvägen idag. Många har slutat köra där. Kö är det överallt, även på E18. Folk får titta på alternativa vägar. Det är mer eller mindre samma kösituation som tidigare. Det kanske är två kilometer fortare eller långsammare. Det rör sig inte om någon jättestor skillnad, säger Lars Söderlund.

"Upplevs som längre"

Lars Söderlund menar att bilisterna inbillar sig att vägen tar längre tid då bussen stannar upp trafiken.

– Det kan upplevas att det tar längre tid för att det är kö. Bussen stannar ju mitt på Enebybergsvägen idag och stannar därför upp trafiken bakom, och det gjorde den inte förut. Det är en upplevelse, säger Lars Söderlund.

Han vill också poängtera att trafiksituationen är ett gemensamt ansvar mellan bilisterna.

– Man kan inte förvänta sig att man får åka på samma sätt som förut. Alla kan inte åka samtidigt. Upplever man att det är mycket köer vid en viss tid, då kanske man får åka en kvart tidigare eller en kvart senare. Det handlar om ett eget ansvar.

När området Enebybergs Östra med 426 bostäder ska stå klart kommer ingen ny huvudväg till E18 planeras.

– Alla kommer att få åka på samma väg, säger Lars Söderlund.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10