Varnar för köer. Så här såg det ut förra året när kommunen varnade för sin avstängning på Huddingevägen. Foto: Ann Sofi Bäck/Mostphotos

Trafikstrul för bilister när Huddingevägen får cykelbana

Avstängda körfält, köer och 20 minuters längre restid i rusningstid. Det blir svettigt för bilpendlare när Trafikverkets bygge av en ny gång- och cykelväg mellan Tullinge och Tumba. "Det kommer att vara jättebesvärligt", säger Mats Berg på Trafikverket.

  • Publicerad 12:31, 9 apr 2018

Den 16 april tas första spadtaget för den nya gång- och cykelvägen som ska göra det lättare att ta sig till fots eller cykel mellan Tullinge och Tumba.

– Vi börjar i Skyttbrink där nuvarande cykelbana i Tumba slutar och bygger en bro över pendeltågsspåret, parallellt med den befintliga bron, sen breddar vi gångbanan hela vägen upp till Tullinge, säger Mats Berg, projektledare på Trafikverket, som beskriver vägen som "the missing link" som ska knyta ihop de två orterna med varandra.

Ett år av byggarbeten

De första veckorna kommer entreprenören Skanska göra förberedande arbeten. De kommer inte störa trafiken nämnvärt. Men i början av maj drar det igång: Ett år av byggarbete längs vägen med periodvis avstängda körfält.

I rusningstid kommer trafiken att dirigeras av flaggvakter. Övrig tid kommer det att vara trafikljus vid vägarbetet.

– Det kommer att påverka trafiken väldigt mycket. Det kommer att bli besvärligt för alla som kör på vägen, säger Mats Berg.

Hur mycket längre restid ska man räkna med som bilpendlare på den här vägen?

– Jag vill vara tydlig med att man som bilist får svettas rätt mycket. Det kommer att vara jättebesvärligt. När vi stänger av ett körfält så förlänger vi kanske tiden med 20 minuter.

Hur länge kommer det att vara så här?

– Entreprenören har ett år på sig att färdigställa det. Man ska nog räkna med att det kan ta upp till ett år. Går det fortare än så är det en bonus.

Han råder de som kan att helt enkelt ta andra resvägar under byggtiden.

– Man har några veckor på sig att öva på en ny resväg. Det bästa är om man har möjlighet att ställa bilen och ta pendeltåget istället.

Vägen ska vara klar sista september 2019.

Varnar för köer. Så här såg det ut förra året när kommunen varnade för sin avstängning på Huddingevägen. Foto: Ann-Sofie Bäck, Botkyrka kommun

Över ett år långt vägbygge

Trafikverket bygger en gång- och cykelväg längs Huddingevägen mellan Tullinge och Skyttbrink i Tumba. Man bygger också ett nytt skyddsräcke vid Tullingesjön.

Vägen ska vara klar i slutet av september 2019.

Ordinarie bussar längs vägen påverkas och ersättningsbussar trafikerar sträckan på vardagar under rusningstid.

På trafikverket.se finns mer information om projektet. På sl.se finns info om ersättningsbussarna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.