Trafikverket: ”Förstår att man blir upprörd”

Bekymrade miner och nyfikna detaljfrågor. Breddningen av Ekerövägen var i fokus när Trafikverket kom till Ekerö för att svara på kommuninvånarnas frågor.

  • Publicerad 07:36, 29 mar 2019

Jätteprojekten Förbifart Stockholm och breddningen av Ekerövägen har den senaste tiden väckt många frågor bland pendlande Ekeröbor. Inte minst sedan det blev känt att Trafikverkets entreprenör måste nyttja delar av busskörfältet under den totalt treåriga byggtiden.

Förra veckan besökte Trafikverket kulturhuset i Ekerö centrum för att svara på kommuninvånarnas frågor. Nästan 200 personer kom för att ställa frågor.

– Det är en väldig bredd på frågorna, men det är breddningen av Ekerövägen som frågorna handlar om nu, säger Pia Andersson, Trafikverkets projektenhetschef för Förbifart Stockholms trafikplatser.

Märker ni av någon oro?

– Ja, det har ju blivit en oro när det gäller den här avstängningen av körfältet. Men vi jobbar för att det ska vara korta sträckor där bussarna ska vävas in i bilkön.

Vilka lugnande ord kan du ge när det gäller avstängningen av busskörfältet?

– Vi förstår att man blir upprörd, men vi har försökt vara transparenta hela tiden. Vi uppmanar alla att läsa den information vi går ut med och att ta bussen kommer alltid att löna sig, säger Pia Andersson.

Anne Melin Skogsberg på Helgö var en av de Ekeröbor som kom till Trafikverkets information. Hon är bekymrad.

– I dag vet man att man kan komma in i tid om man åker buss, för att man vet att bussarna går i bussfilen. Nu kommer man behöva en timme extra om man har en tid att passa. Att behöva ha det så i två år känns som ett skämt.

”Förskräckligt illa”

En man som bor i Drottningholm och inte vill vara med i tidningen berättar att han tycker förskräckligt illa om förbifarten. Han är rädd att många kommer att ta genvägen genom Drottningholm och att trafikmiljön därmed kommer att förvärras.  

Men alla är inte oroliga eller bekymrade. Lars-Erik Lingman i Kungsberga kom till kulturhuset för att han är intresserad och fascinerad av Förbifart Stockholm – och han längtar efter att få åka ner i tunneln under Lovö.

– Jag har väntat ända sen de första pinnarna sattes ut när de gjorde markproverna för fem år sedan.

Så du ser fram emot förbifarten?

– Ja, jag har en vision om att en regnig dag när allt är klart äntligen kunna svänga ner i tunneln och slå av torkarna och vips så är jag nere i Skärholmen, säger Lars-Erik Lingman.

Fortfarande kritiskt tillstånd efter våldsamt bråk

Nyheter Tillståndet för offret är fortfarande mycket allvarligt en månad efter det våldsamma bråket i en villa i Knalleborg. Två personer sitter häktade misstänkta för händelsen.lördag 15/6 1:15