Jättebygge. Uppgifterna om att Trafikverket måste dra in busskörfältet genom Drottningholm har väckt starka reaktioner. Trafikverkets projektledare Tomas Flyckt och Ekerös kommunalråd Adam Reuterskiöld (M) hoppas nu att fler åker kollektivt. Foto: Trafikverket & Daniel Cannervik

Trafikverket: Låt helst bilen stå under byggtiden

Att dra in ett körfält på Ekerövägen i två år kommer att leda till problem, tror kommunalrådet. Trafikverket och kommunen uppmanar nu pendlare att låta bilen stå om det går.

  • Publicerad 10:00, 10 mar 2019

Jag har starkt påpekat för Trafikverket vad det här kan leda till.

När Ekerövägen byggs om de kommande åren är den känsliga världsarvsmiljön i Drottningholm en stor utmaning för Trafikverket.

Förra veckan kunde Mälarö Tidning berätta att busskörfältet kommer att stängas av mellan Kanton och Nockeby, helt eller delvis, i två år för att ge entreprenören plats. Detta har fått många pendlare att reagera starkt.

Ekerös kommunalråd Adam Reuterskiöld (M) är allt annat än förtjust i att dra in ett körfält. Han befarar att det kommer att bli problem.

– Jag har starkt påpekat för Trafikverket vad det här kan leda till när vi bara har en väg ut ur kommunen. Jag har sagt att det kommer att gå åt pepparn, om jag ska uttrycka mig milt. Om de inte klarar det måste de ha en alternativ plan, säger han.

Ekerö kommun har i flera år framfört bestämda krav till både Trafikverket och SL om fler bussar och pendelbåtar, berättar Reuterskiöld som i flera år suttit i styrgruppen för Förbifart Stockholm, där breddningsarbetet diskuterats flitigt.

Men fler bussar och båtar förutsätter fler infartsparkeringar – och att färre åker bil.

– Så sent som i dag har vi diskuterat var vi kan skapa snabba infartsparkeringar. Vi försöker hitta ställen nära kollektivtrafik och infartsvägar.

Trafikverkets ansvar?

Reuterskiöld betonar dock att detta egentligen borde vara Trafikverkets ansvar när framkomligheten blir sämre än utlovat.

Tomas Flyckt, Trafikverkets projektledare för ombyggnaden av Ekerövägen, förstår att den planerade körfältsavstängningen väcker starka känslor.

– Vi arbetar för att vi inte måste ha fyra kilometer väg stängd hela den här tiden, säger han.

Men risken är ändå att det är så det kommer att bli. Trafikverket har därför regelbundna möten med Ekerö kommun, SL, Arriva och entreprenörerna där man diskuterar riskscenarier och försöker hitta lösningar.

– Ett av våra budskap är att man kanske kan se över sitt eget resande under den här tiden, med full respekt för att alla inte kan det. Om det finns möjlighet att åka mer kollektivt eller samåka är det jättebra. För det är klart att det kommer att stökas och bökas. Det kommer med all sannolikhet bli värre köer.

Om det blir ett fullständigt trafikkaos på Ekerövägen under byggtiden, vad gör Trafikverket då?

– I yttersta fall får entreprenören avbryta sitt arbete. Framkomligheten och säkerheten är absolut högst upp i prioritet. Det kan hända saker som vi inte kan förutse. Det är bland annat därför vi har de här mötena, för att hitta de här scenarierna, säger Tomas Flyckt.

Parallellt driver Ekerö kommun även på för att få igång en busslinje via Slagstafärjan, vilket Mälarö Tidning tidigare skrivit om. Men den kommer sannolikt att dröja åtminstone ett år.

Så reagerar läsarna på Trafikverkets planer

Peter: ”Den sämsta pendlarvägen i hela Sverige blev just ännu värre.”

Jonas: ”Dags att flytta från Ekerö. Det är redan surt som det är med all kommunikation.”

Svenne: ”Öarna kommer att stå stilla.”

Charlott: ”Sätt in fler pendelbåtar till fler destinationer.”

Peter: ”Det är bara att flytta till Solna 2019-2021 för våra stackars barn skull som går på gymnasiet.”

Anders: ”Alltså det där världsarvet. Det är ju bara att återställa marken sen.”

Mårten: ”2 år!?! Det är inte 2-3 månader under sommaren utan 2 år!”

Christian: ”Alla som inte behöver bilen i jobbet måste försöka åka kommunalt.”

Grannar i Stenhamra störs av nytt mystiskt ljud

Nyheter Ett nytt mystiskt ljud stör Stenhamrabor på nätterna. Frågan är varifrån det kommer. Är det musteriet igen? Eller kanske vattentornet?söndag 19/5 9:15

Svårt att få färdtjänstbil från Ekerö

Nyheter Att åka färdtjänst från stan till Ekerö är enkelt. Men åt andra hållet är det svårare. Det får den flitige Ekeröbesökaren Börje Karlsson, 83, ofta erfara.lördag 18/5 1:15